FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Međimurju novih 25 osoba zaraženo koronavirusom

Autor: Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 25. ožujka 2021. (Hina) - Međimurska županija u zadnja 24 sata broji novih 25 osoba zaraženih koronavirusom, odnosno 14 posto od ukupno 175 testiranih PCR metodom, izvijestio je u četvrtak župan Matija Posavec.

Na konferenciji za novinare međimurskog Stožera civilne zaštite Posavec je istaknuo da brojke zaraženih u odnosu na one prije tjedan dana bilježe lagani rast.

Naveo je kako je sedmodnevna incidencija u ovom trenutku 135 gleda li se PCR metoda testiranja, a ako se gleda  ukupan zbroj kliničkih slika, odnosno dijagnostiku brzim antigenskim testovima, tada je 148.

PCR metodom je u tjedan dana testirano 1177 osoba i postotak oboljelih u ukupnom testiranju je 12,5 posto, dok je prije tjedan dana bio 9 posto, istaknuo je Posavec i dodao da je trenutno u Međimurju 170 aktivnih slučajeva zaraze.

U narednih šest dana bit će cijepljeno 2600 ljudi

"U narednih ćemo šest dana u Međimurju cijepiti 2600 ljudi i to 1452 osobe u subotu i nekoliko dana kasnije, u srijedu, na istim punktovima još dodatnih 1150 ljudi", najavio je Posavec.

Specijalistica epidemiologinja Višnja Smilović rekla je kako je peta akcija masovnog cijepljena po punktovima u Međimurju, organizirana 20. ožujka, prošla dobro te da je do kraja prošlog tjedna ukupno utrošena 11.631 doza cjepiva.

"Dvije doze primile su 2234 osobe i one su kompletno zaštićene, a 7163 osobe su primile jednu dozu, dakle oko 9400 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, što čini 8,5 posto našeg stanovništva", naglasila je Smilović i dodala da je utrošeno svo cjepivo koje je dosad stiglo u Međimursku županiju.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak naveo je kako je primijećen lagani preokret trenda u bolnici, ali da situacija još nije dramatična.

U čakovečkoj bolnici 29 pacijenata zaraženih koronavirusom

"Imamo više primljenih, manje otpuštenih, od jučer pet prijema i dva otpusta, tako da današnja brojka govori o 29 hospitaliziranih pacijenata. Srećom, nemamo preminulu osobu u protekla 24 sata, a jedna je osoba na invazivnoj respiraciji”, rekao je Novinščak i dodao da je trenutno pozitivan jedan djelatnik bolnice.

Diana Uvodić-Đurić, specijalistica školske medicine, napomenula je kako će daljnji planovi za održavanje nastave biti uskoro poznati te da se razmišlja o pokušaju provedbe online nastave u višim razredima osnovnih škola, kao i u srednjim školama, s izuzetkom maturanata.

"Nadali smo se da ćemo barem do Uskrsa uspjeti održati nastavu uživo. Jasno nam je da online metode nisu dobra zamjena, ali mi sada, nažalost, moramo gledati ono što će nam pridonijeti poboljšanju situacije i da se epidemija ne rasplamsa", zaključila je Uvodić-Đurić.

(Hina) xskal ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙