FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: Đurđa Beraković

ZAGREB, 2. ožujka 2021. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati: 

ZAGREB - U zagrebačkom HNK-u održana je u utorak komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera broj uzvanika bio je ograničen na 150 osoba. Bandić je preminuo 28. veljače od srčanog udara u 66. godini života, a na čelu Zagreba bio je dva desetljeća. Na komemoraciji su govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić. Pavičić Vukićević je ustvrdila kako je Bandić svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom, umijećem, fokusiranošću i načinom življenja politike postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana.Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bandić živio svoje političko i javno djelovanje, a svojom neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada. Uz članove obitelji pokojnog Bandića, kćer Ana-Mariju i suprugu Vesnu Bandić, komemoraciji su prisustvovali Bandićevi suradnici i prijatelji.

ZAGREB -  Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudska i prava nacionalnih manjina obavili su u utorak razgovore s četvero kandidata za pučkog pravobranitelja/icu, a novoga ombudsmana Sabor bi mogao izabrati u petak. Od petero prijavljenih kandidata na javni poziv odbori su razgovarali s njih četvero - Markom Bonifačićem, Sandrom Hančić, Tenom Šimonović Einwalter i Nevenom Šimcem, dok kandidaturu kandidatkinje Renate Žličarić nisu razmatrali zbog nepotpune dokumentacije. Nakon razgovora s kandidatima Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dat će prethodno mišljenje o kandidatima, nakon čega će Odbor za Ustav i Poslovnik predložiti najmanje dvoje na izbor Saboru.

VARAŽDINSKE TOPLICE - U Varaždinskim Toplicama gradi se 112 milijuna kuna vrijedan nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine s ukupno 80 kreveta. Na konferenciji za novinare u četvrtak je rečeno kako je svrha projekta povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima. Ta će se pomoć provoditi kroz infrastrukturne radove i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u utorak je pozdravio Vladino porezno rasterećenje mladih, ali i upozorio da je to još jedna od fiskalnih mjera na teret jedinica lokalne samouprave. Obersnel je na redovitoj, mjesečnoj konferenciji za novinare rekao da to porezno rasterećenje neizravno utječe na smanjenje cijene rada te moguće povećanje plaća mladim zaposlenicima. No, istaknuo je, bilo bi lijepo kad bi premijer i ministar financija rekli da je to učinjeno na teret jedinica lokalne samouprave, odnosno smanjenjem njihovih prihoda. Konkretno, dodao je, za Grad Rijeku to znači 20 milijuna kuna u ovoj godini.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙