FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinska županija: Umrle dvije osobe s covidom

Autor: Siniša Kalajdžija

VARAŽDIN, 22. veljače 2021. (Hina) - U Varaždinskoj su županiji dva nova slučaja zaraze koronavirusom, umrle su dvije osobe, a u prvom tjednu cijepljenja kod liječnička obiteljske medicine bilo je osigurano 1650 doza, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S posljednja dva slučaja broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 50, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 121. Sedmodnevna incidencija u Varaždinskoj županiji prvi je put od sredine listopada opet bolja od hrvatskog prosjeka, ističe se u priopćenju.

Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 49 osoba s težom kliničkom slikom, njih 19 je na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, tri su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 27 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu nema covid pacijenata. U posljednja 24 sata umrle su dvije osobe pozitivne na covid.

Jučer su testirana 194 uzorka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima tri posto, a u svim testiranim uzorcima jedan posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije potvrđeno je 15.095 zaraženih osoba, a trenutačno su aktivna 84 slučaja bolesti.

Iz varaždinskoga županijskog Stožera civilne zaštite izvijestili su i da je do kraja prošlog tjedna Zavod za javno zdravstvo primio ukupno 9914 doza cjepiva, i to 6714 doza Pfizera, 2800 doza AstraZenece i 400 doza Moderne.

Pfizerovim cjepivom u prvoj su se fazi cijepili zdravstveni radnici i korisnici ustanova u sustavu socijalne skrbi, a u drugoj fazi cijepljenja zasad se koriste samo cjepiva AstraZenece i Moderne.

S masovnijim cijepljenjem Varaždinska županija počela je u ponedjeljak, 15. veljače, preko ambulanti liječnika obiteljske medicine, a tako je omogućeno cijepljenje 1650 osoba.

Najavljeno je da će početkom ovog tjedna liječnici obiteljske medicine primiti najmanje 1700 doza cjepiva kojima će moći cijepiti najugroženije pacijente.

Varaždinski županijski Stožer civilne zaštite ističe da je na taj način osigurano da najugroženiji pacijenti s rubnih područja županije ne moraju putovati, nego se mogu cijepiti kod svojeg liječnika obiteljske medicine koji ih prati i koji je najbolje upoznat s njihovim zdravstvenim stanjem.

„Masovno cijepljenje putem punktova u dvoranama počet će kada budemo imali u najavi veće količine cjepiva, što još nije slučaj. Plan obuhvaća punktove za cijepljenje na više mjesta u županiji. Posebno napominjemo da nijedna županija neće, bez obzira na organizaciju, moći prije procijepiti svoje stanovništvo s obzirom na to da se svakoj županiji dodjeljuje količina cjepiva prema broju stanovnika“, navodi se u priopćenju, u kojem se dodaje da je dosad na listama čekanja kod liječnika obiteljske medicine prijavljeno više od 20.500 pacijenata.

 

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙