FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska ispod prosjeka EU-a po količini komunalnog otpada po stanovniku

Autor: Magdalena Linde

LUXEMBOURG, 17. veljače 2021. (Hina) - Danska je u 2019. godini bilježila 844 kilograma komunalnog otpada po stanovniku, najviše u EU, a Hrvatska gotovo upola manje, svrstavši se uz bok Švedskoj i Latviji, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Više od 600 kilograma komunalnog otpada po stanovniku bilježili su u 2019. i Luksemburg, Malta, Cipar i Njemačka, prema posljednjim dostupnim podacima kojima je raspolagao Eurostat.

Nešto više od europskog prosjeka, koji iznosi 502 kilograma otpada po stanovniku, proizveli su Portugal, Grčka, Francuska, Finska, Austrija i Irska.

Nizozemska, Slovenija, Češka i Italija gotovo su izjednačene s prosjekom.

Hrvatska je sa 445 kilograma komunalnog otpada po stanovniku nešto ispod europskog prosjeka, u društvu Švedske i Latvije.

Najmanje je otpada proizvela Rumunjska, 280 kilograma po stanovniku, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Europljani prigrlili recikliranje

Količina recikliranog otpada dosegnula je pak u 2019. rekordnih 107 milijuna tona ili 239 kilograma po stanovniku i gotovo je utrostručena u odnosu na 1995. godinu, utvrdili su europski statističari

Podatak uključuje reciklirane sirovine i kompostirani otpad, pojašnjavaju.

Količina spaljenog otpada udvostručena je pak na 60 milijuna tona ili 134 kilograma po stanovniku.  

Na odlagalištima je pak u 2019. završilo 54 milijuna tona komunalnog otpada, više nego upola manje nego 1995. godine, utvrdio je Eurostat.

(Hina) xlm ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙