FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: Sastanak Borrella sa zatvorenim Navaljnim bio bi pogrešan signal

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 5. veljače 2021. (Hina) - Sastanak visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku sa zatvorenim ruskim oporbenim aktivistom Aleksejom Navaljnim poslao bi pogrešan signala da EU prihvaća takvu situaciju, izjavila je u petak glasnogovornica Europske komisije (EK).

“Navaljni ne bi trebao biti u zatvoru. Europska unija je pozvala na njegovo hitno i bezuvjetno oslobađanje i zatražila punu istragu o njegovu trovanju. Nedopustivo je da je on u zatvoru", izjavila glasnogovornica Nabila Massrali. 

"Kako bi se visoki predstavnik mogao sastati s njim u tim okolnostima? To bi poslalo pogrešan signal da se slažemo s takvom situacijom, a što nije slučaj”, dodala je.

Njezin odgovor izazvao je prilično čuđenje novinara, utoliko više što je Borrell prije nekoliko dana izjavio da se namjerava sastati s Navaljnim u zatvoru ako mu to ruske vlasti dopuste.

Borrell se trenutno nalazi u Moskvi, gdje je na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.

Pitanje novinara smatra li EK pogreškom sastajati s političkim zatvorenicima ostalo je bez odgovora.

Posjet visokog predstavnika Borrella Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine. “To je cilj moga posjeta”, napisao je Borrell.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙