FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međimurje: 20 novozaraženih, bez umrlih i bez zaraženih zdravstvenih radnika

Autor: Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 5. veljače 2021. (Hina) - Među 154 osobe testirane u protekla 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih nije bilo, a nakon dugo vremena nijedan zdravstveni djelatnik nije pozitivan niti je u samoizolaciji.

Rečeno je to u petak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite, a župan Matija Posavec je dodao kako je u proteklih sedam dana PCR metodom u Međimurskoj županiji testirano tisuću osoba i da je postotak pozitivnih 13,1 posto.

„Sedmodnevna incidencija je 119 pozitivnih na 100.000 stanovnika ako gledamo samo PCR testiranja, odnosno 132 ako gledamo ukupne kliničke slike”, rekao je župan.

Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak rekao je da su u bolnici 44 pacijenta.

"Imamo dvije dobre vijesti", rekao je Novinščak, ističući kako u protekla 24 sata nije bilo umrlih te da s današnjim danom "nakon dugo, dugo vremena" nemaju pozitivnog zdravstvenog radnika, ni u samoizolaciji. Dodao je da je zbog povoljnije epidemiološke situacije pripremljen složen proces reorganizacije u bolnici.

„Proces se svodi na to da ćemo reaktivirati odjel ginekologije, neurologije, ortopedije u ovom prvom koraku. Cijeli proces nije od danas do sutra, sve se mora pripremiti i dovesti u nekadašnje prvobitno stanje, što traži strpljenje", istaknuo je.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal rekla je da su u prvoj fazi protiv covida-19 cijepljeni zdravstveni radnici i korisnici domova za starije i nemoćne osobe te zaposlenici koji se o njima brinu.

„Drugu dozu je primilo 1400 osoba, što je 44,6 posto. Primjenjivalo se samo Pfizerovo cjepivo, a u najavi za idući tjedan su i nove firme AstraZeneca i Moderna", dodala je Payerl-Pal.

U Međimurskoj županiji omogućeni su posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ističući pritom da su posjeti isključivo u vanjskim prostorima zgrade, uz najavu i poštovanje svih mjera, te da ne traju više od 20 minuta.

Na konferenciji je rečeno i da se dio međimurskih srednjoškolaca u klupe vraća 15 veljače, nakon više od dva mjeseca. Riječ je o 2700 srednjoškolaca koji trenutačno nastavu prate od kuće.

„Ravnatelji škola već izrađuju nove rasporede sati i sve će biti objavljeno na internetskim stranicama škola sa svim potrebnim informacijama o promjenama u režimu nastave”, rečeno je na konferenciji za novinare.

 

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙