FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 31. siječnja 2021. (Hina) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju popodne razgovarat će s izvršnim direktorima farmaceutskih tvrtki s kojima je Komisija potpisala ugovore o nabavi cjepiva, u srijedu Komisija predstavlja europski plan za borbu protiv raka.

Von der Leyen će u danas popodne na video-sastanku razgovarati s čelnicima šest farmaceutskih: Phizer i BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica, koja je dio američke tvrtke Johnosn&Johsnon, CureVac.

 Sastanak se održava u trenutku kada strategija cijepljenja u EU-u nailazi na velike poteškoće zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz tvrtki s kojima je Komisija potpisala avansne ugovore o kupnji.

U petak su u Komisiji rekli da je cilj sastanka razmotriti kako zajedničkim naporima javnog i privatnog sektora osigurati rješenje kašnjenja u cijepljenju protiv covida-19.

 U srijedu će Komisija predstaviti plan borbe protiv raka, koji je uzrok smrti svakog četvrtog građanina EU-a.

U sklopu priprema za plan borbe protiv raka prošle je godine održana javna rasprava. Novi pristup borbi protiv raka uključivat će prevenciju, istraživanje, ranu dijagnozu, novu strategiju prikupljanja podataka te jednakost u pristupu terapiji protiv raka u EU-u.

 Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima. Odbor za proračun u ponedjeljak će raspravljati o korištenju sredstava EU-a za borbu protiv covida-19. Iz europskog proračuna je izdvojeno 2,7 milijardi eura borbu protiv covida-19, a veliki dio toga iznosa otišao je za financiranje razvoja i proizvodnje cjepiva.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙