FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Traži se odobrenje EU-a za šestu dozu iz Pfizerovih bočica s cjepivom

Autor: Zrinka Treščec

PRAG/RIM, 29. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Od Europske unije u utorak je zatraženo da dopusti da se iz svake bočice cjepiva protiv covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech može izvući dodatna šesta doza, što je dopušteno drugdje i omogućilo bi da se oskudne zalihe cjepiva bolje iskoriste.

Stručnjaci tvrde da se iz svake bočice može dobiti šest doza, dok je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila pet.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je kako je to pitanje postavio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u cilju da EMA odobri dodatnu dozu što je moguće prije.

To je jedino cjepivo koje je Europska unija do sada odobrila i njegova distribucija već je počela. No zaliha je malo, a sve veći broj zaraženih jako opterećuje zdravstveni sustav.

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech kazao je da svaka bočica sigurno sadrži pet doza, ali i da je moguće, s pravom iglom i špricom, izvući i šestu.

Glasnogovornik kompanije rekao je da razgovaraju s regulatornim vlastima kako bi se utvrdilo može li se to izvesti i kako.

Talijanski regulatori već su to odobrili, ne čekajući upute EMA-e.

Slična odobrenja izdali su i regulatori u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švicarskoj te Izraelu, koju su ranije počeli s cijepljenjem od EU-a.

Soren Brostrom, čelnik Danske agencije za zdravstvo, rekao je da je iz nekih Pfizerovih bočica moguće izvući i sedmu dozu.

EU je sklopio ugovore o kupnji dvije milijardi doza cjepiva.

EMA nije komentirala ovu informaciju.

(Hina) xzt ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙