FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomašević: Najhitnije napraviti statički pregled oštećenih zgrada

Autor: Tomislav Delač

ZAGREB, 29. prosinca 2020. (Hina) - Čelnik političke platforme Možemo Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je na područjima Sisačko-moslavačke županije najhitnije potrebno napraviti statički pregled oštećenih zgrada.  

Vladu je pozvao da pomogne u obnovi jednog od najsiromašnijih područja u državi.

"Najbitnije i najhitnije je brzinski pregled statike zgrada. Prema prvim podacima, koje su jučer iznijeli lokalni čelnici, riječ je o 500 do 1000 objekata za koje se smatra da su oštećeni u jučerašnjem potresu", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare vezanoj uz jučerašnji jaki potres u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tomašević je izrazio suosjećanje i podršku stanovnicima Gline, Petrinje, Siska i okolice kojima su u jučerašnjem potresu oštećeni domovi te dodao da su jučer saborski zastupnici zeleno-lijeve koalicije obišli ta područja kako bi vidjeli stanje na terenu i kako bi im mogli pomoći.

Nedovoljnim smatra i to što je jučer desetak statičara radilo brzinske preglede zgrada na tom području.

"Danas će navodno krenuti njih još 50, a po nama je potrebno i više stručnjaka da se što prije napravi brzinski pregled statike zgrada", poručio je.

Hitan statički pregled važan je kako bi se vidjela moguća opasnost od oštećenih zgrada i napravila prva procjena kako bi se što prije moglo aplicirati za novac iz Europskog fonda solidarnosti. Tako bi i ljudi kojima su u potresu oštećene zgrade mogli ostvariti određena prava na temelju brzinskog pregleda.

"Svaki dan je bitan da se pomogne građanima da što prije poprave npr. krovove kako padaline ne bi napravile novu štetu nakon potresa", kazao je Tomašević.

Podsjetio je da je nakon razornog potresa u Zagrebu u ožujku, resornom ministarstvu trebalo čak deset tjedana da napravi javni poziv i financijski se pomogne građanima u vezi hitnih popravaka. Sada se, kaže, to najavljuje za dva tjedna, ali drži kako se ne bi trebalo čekati niti toliko jer su svi formulari napisani za prethodni natječaj.

Tomašević je rekao da su spremni i za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora kojeg su, podsjetio je, tražili i zbog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu.

Naveo je i da će podržati želju čelnika lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji da se u Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije doda i Sisačko-moslavačka županija, a podržat će i rebalans proračuna, bude li potrebno.

Podsjetio je pritom na to da financijski okvir predviđen za obnovu Zagreba i okolice traži i sufinanciranje građana od 20 posto za obnovu te isti iznos i od
jedinica lokalne samouprave za obnovu privatnih zgrada, što bi čelnici lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji trebali vidjeti.

Tomašević smatra da će gradovima i općinama u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebati i dodatna pomoć države za obnovu javnih zgrada.

Potvrdno je odgovorio na novinarski upit je li trebalo ići na lex specialis za obnovu Zagreba ili se trebalo razmišljati dugoročno.

"Mislim i dalje da je imalo smisla ići sa lex specialis. Financijski okvir koji je tada napravljen specifično za Zagreb i obzirom na financijske kapacitete Zagreba, najbolje je odgovarao u tom balansu koji je omjer sufinanciranja građana za konstrukcijsku obnovu", kazao je. Podsjetio je i da postoji socijalni cenzus i omjer za jedinice lokalne samouprave i za državu.

Bojan Glavašević je ustvrdio kako je područje Siska i Petrinje sustavno zapostavljano više od 30 godina i jedno je od nasiromašnijih. Upozorio je i da se u zadnjih deset godina prepolovio broj stanovnika Gline, da su ti krajevi na razini 20 posto standarda života te da je u njima nezaposleno i 50 posto radno sposobnih ljudi.

"Nadamo se da će ova situacija poslužiti kao svojevrsno buđenje za one koji donose odluke da se ti krajevi konačno pokrenu", poručio je.

 

(Hina) xtdel ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙