FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međimurska županija: Od 3. prosinca stalni pad broja zaraženih

Autor: Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 21. prosinca 2020. (Hina) - Međimurska županija od 3. prosinca ima stalni pad broja novooboljelih te broja pozitivnih među testiranima, a 26. prosinca u Međimurje stiže prvih 445 doza cjepiva, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Župan Matija Posavec istaknuo je da pad bilježe već 18 dana pa mogu govoriti o trendovima, a ne "o slučajnim motivima".

„U ovome trenutku, s današnjim danom, imamo 1084 pozitivne osobe. U nekom trenutku smo imali 1900 pozitivnih u našoj županiji”, rekao je Posavec te dodao da je sedmodnevna incidencija 743, prošli je tjedan bila 1189, a tjedan prije i viša od 1300.

„Možemo govoriti o padu od 36, odnosno 43 posto”, rekao je je župan i podsjetio da su rijetki, ili jedini, koji broju novooboljelih dodaju i pozitivne rezultate brzih antigenskih testova, koji ukupnim brojkama dodaju 4,42 posto, te broj detektiranih pozitivnih osoba na temelju kliničke slike, koji dodaje još 6,5 posto. "To znači da su nam oko 11 posto brojke veće nego da ih mjerimo samo PCR metodom", naglasio je Posavec.

Rekao je i kako je u proteklih sedam dana testirano 2150 osoba te da je testirano više od 30 posto stanovništva Međimurske županije.

Govoreći o zdravstvenom sustavu, Posavec je istaknuo da Županijska bolnica u Čakovcu ima ugovoreno 297 postelja, a dosad je bilo hospitalizirano 705 pacijenata, što pokazuje koliki je pritisak na zdravstveni sustav.

Ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak rekao je da proteklih dana bilježe silazni trend. Najviše je u bolnici bilo hospitalizirano 155 pacijenata u jednom trenutku, a danas ih je 142.

Protekla tri dana imamo više otpuštenih od primljenih pacijenata, istaknuo je Novinščak te dodao da je u protekla24 sata umrla jedna osoba u dobi od 78 godina s mnogim komorbiditetima.

„Ono što je dobro i što nas veseli u zdravstvenom sustavu je pad broja naših izoliranih i samoizoliranih djelatnika, tako da smo u odmaku od one špice i trenutno imamo 39 djelatnika što u izolaciji, što u samoizolaciji”, rekao je Novinščak.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal rekla je da se smanjuje i broj testiranja na dan, a udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih kreće se oko 30 posto.

Četrnaestodnevna incidencija je 1909, a 3. prosinca, kada je bio vrhunac rasta, bila je 2439, dodala je Payerl Pal.

Najavila je da 26. prosinca u Međimurje dolaze prvih 445 doza cjepiva.

„Prema planu, prvo će se cijepiti štićenici i korisnici domova za starije i nemoćne osobe, pa će i u Međimurju, kao i u cijeloj Hrvatskoj, 27. prosinca početi cijepljenje”, rekla je i dodala da je „sljedeća kategorija zdravstveno osoblje na hitnom i covid odjelu”.

 

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙