FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski zastupnici ne žele da ratifikacija sporazuma s Londonom bude „farsa”

Autor: Zrinka Treščec

BRUXELLES, 24. studenoga 2020. (Hina/afp) - Europski parlament ne želi da se ratifikacija sporazuma o budućim odnosima između Londona i EU-a, bude li on dogovoren, pretvori u "farsu" i traži da ima dovoljno vremena da ga razmotri i odobri, poručili su u ponedjeljak europski zastupnici.

„Potreban nam je tekst. Inače će ratifikacija i demokratska kontrola Europskog parlamenta biti farsa”, poručio je putem Twittera Nijemac Bernd Lange iz redova socijalista i demokrata, predsjednik Odbora za međunarodnu trgovinu.

„Igra Borisa Johnsona dovela nas je u ovu situaciju u kojoj smo danas. Nećemo za to platiti cijenu!”, dodao je.

„Nećemo se zadovoljiti pukim odobrenjem. Moramo odraditi svoj posao”, poručio je i Nijemac Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a.

Preostalo je još manje od 40 dana do isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca do kada Velika Britanija, koja je službeno napustila EU 31. siječnja, primjenjuje europska pravila.

Sporazum o trgovinskim odnosima između Londona i EU-a mora raspraviti nekoliko odbora EP-a nakon čega ide na glasanje na plenarnu sjednicu.

Da bi se to moglo obaviti kako treba, krajnjim rokom za dogovor smatralo se kraj listopada.

„Neće biti ozbiljnog procesa razmatranja kao kod svih drugih trgovinskih sporazuma”, ocijenio je Lange.

On smatra da će, bude li dogovor uskoro postignut, biti potrebno još 25 dana za pravni posao i prijevod. Moguće glasanje očekuje na izvanrednoj plenarnoj sjednici 28. prosinca.

„Kalendar kakav sada imamo, odluka je Britanaca. Ritam pregovora jako je spor”, kazala je Nathalie Loiseau iz redova liberala (Renew).

Ona je isključila mogućnost privremenog stupanja na snagu sporazuma, koji bi u tom slučaju bio ratificiran iduće godine, kako sugeriraju neke države članice.

„To je iskreno govoreći jako loša solucija za sporazum tog kalibra. Ja sam protiv toga, to je nijekanje demokracije”, kazala je.

Bez sporazuma koji bi regulirao njihove trgovinske odnose, London i EU riskiraju novi gospodarski šok, povrh koronakrize.

Pregovori, koji se trenutačno odvijaju na daljinu, zapeli su na tri ključna pitanja: pravednom tržišnom natjecanju, ribarstvu i rješavanju sporova.

(Hina) xzt yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙