FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dioničari Croatia Airlinesa u prosincu odlučuju o povećanju kapitala

Autor: Slavica Cvitanić

ZAGREB, 12. studenoga 2020. (Hina) - Na izvanrednoj skupštini Croatia Airlinesa, sazvanoj za 14. prosinca, dioničari će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala za 350 milijuna kuna putem izdanja novih dionica, navodi se u pozivu objavljenom u četvrtak.

Dioničarima se predlaže povećanje temeljnog kapitala sa 277,88 milijuna kuna na 627,88 milijuna, putem izdavanja novih 35 milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa od 10 kuna.

Povećanje kapitala provest će se temeljem ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa. Pritom se zakonsko pravo prvenstva pri upisu novih dionica u cijelosti se isključuje svim postojećim dioničarima društva koji su dioničari na dan donošenja ove odluke, izuzev Republike Hrvatske, koja će kao ulagatelj sudjelovati u izdanju.

Kako se navodi u pozivu, svrha povećanja temeljnog kapitala je vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19, odnosno kako je bilo na dan 31.12.2019. godine.

Također, ističe se da je to jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske, koja je temeljena na dokumentu Europske komisije koji definira „Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covid-a 19“.

Ujedno, dioničari će odlučivati o prijedlogu da se za članove nadzornog odbora te kompanije na još jedan mandat od četiri godine izaberu Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije. 

Povećanje neto gubitka za 195,1 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2019. godine izravna je posljedica smanjenje potražnje za uslugom zračnog prijevoza u uvjetima globalne pandemije, što je kompaniji u razdoblju od travnja do rujna 2020.. izravno smanjilo prihode za 70 posto. 

Posljedično je, ističe se u priopćenju, došlo do smanjenja naleta za 11.709 letova i pada broja prevezenih putnika od 69 posto, odnosno prevezeno je 1,17 milijuna putnika manje. 

Iz kompanije su po objavi poslovnih rezultata poručili da će poslovanje do kraja 2020. godine uvelike će ovisiti o vanjskim čimbenicima, odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite RH, koje izravno utječu na mogućnost putovanja u domaćem i međunarodnom redovitom prometu. 
 

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙