FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovinski pregovori Britanije i EU-a oduljit će se mimo roka - izvori

Autor: Vesna Klanac

BRUXELLES, 11. studenoga (Hina/Reuters) - Velika Britanija i EU će najvjerojatnije propustiti krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma koji ističe sredinom studenoga jer se očekuje da će se pregovori u Londonu oduljiti do kraja tjedna, javlja u srijedu Reuters pozivajuće se na izvore iz oba tabora.

Ujedinjena Kraljevina je napustila Europsku uniju 31. siječnja 2020., tri i pol godine nakon što je zemlja 23. lipnja 2016. s oko 52 posto glasova na referendumu izglasala prekid članstva dugog skoro pet desetljeća.

Prijelazno razdoblje započelo je 1. veljače, u skladu sa Sporazumom o povlačenju koji je postignut nakon dugogodišnjih pregovora, i to 'status quo' razdoblje istječe krajem godine. No, pregovori o trgovinskim pravilima od početka 2021. nikako da urode značajnijim napretkom.

Veleposlanici 27 članica EU-a neće biti brifirani o pregovorima na današnjem redovitom sastanku u Bruxellesu, već je rasprava o tom pitanju oprezno pomaknuta do 18. studenoga, kada se ponovo održava sastanak europskih veleposlanika, kazao je jedan visoki europski diplomat.

Nakon vijesti o izglednom prekoračenju roka, danas je britanska funta oslabila u odnosu na dolar.

Prema izvorima među europskim diplomatima, ukoliko pregovori ne propadnu, ili ako sada ipak dođe do nekog napretka, dogovoreni tekst sporazuma mogao bi ugledati svijetlo dana sredinom narednog tjedna.

"Prijelomni trenutak je kraj sljedećeg tjedna", kazao je europski diplomat upoznat s problematikom brexita.

Britanski izvor za Reuters  je također uvjeren da će se pregovori dvaju timova u Londonu oduljiti sve do kraja tjedna.

Raspodjela ribljih kvota, poštena konkurencija između tvrtki, uključujući i pravila o državnim subvencijama, dogovor o načinima rješavanja mogućih trgovinskih sporova u budućnosti su glavni kamen spoticanja u pregovorima dviju strana.

Spomenuta pitanja i dalje stoje na putu postizanja trgovinskog sporazuma između Britanije i europskog bloka 27-orice.

(Hina) xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙