FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena zračna puška sa zvučnim navođenjem za slijepe i slabovidne

Autor: Gordan Gabrovec

ZAGREB, 7. listopada 2020. (Hina) - Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom u srijedu je na streljani Streljačkog kluba invalida rada Grada Zagreba u Kustošiji prezentirao zračne puške sa zvučnim navođenjem za slijepe i slabovidne strijelce, a samim time i novu disciplinu koja je, po svemu sudeći veliki potencijal razvoja hrvatskog parastreljaštva.

Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom je kupio novi uređaj VIASS Pro austrijskog proizvođača, koji slijepim i slabovidnim osobama omogućava bavljenje streljaštvom. Uređaj zvučnim signalom slijepog ili slabovidnog strijelca navodi na metu.

Uređaj se prvi put pojavio krajem 2017. godine i od tada se organiziraju svjetska i europska prvenstva te svjetski kupovi za slijepe i slabovidne osobe.

"Zasigurno će ova disciplina u doglednom vremenu svoje mjesto pronači na Paraolimpijskim igrama", izjavio je predsjednik HSSOI-a Mario Sačer te dodao:

"Za Savez ovaj uređaj znači još jedan korak više u integraciji slijepih i slabovidnih u Hrvatskoj. Mi želimo pokazati da u Hrvatskoj streljaštvo za slijepe i slabovidne osobe ima veliki potencijal, a da je doista tako ukazuje nam činjenica  da se u samo nekoliko tjedana u Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom prijavilo njih pedesetak iz cijele Hrvatske."

O svojim iskustvima gađanja zračnom puškom sa zvučnim navođenjem govorio je hrvatski branitelj Duško Petrović.

"Kada sam zauzeo stav za gađanje i uzeo pušku u ruku usmjerivši je prema meti sve ono što sam imao u viziji od prije kada sam vidio nestalo je. Taj trenutak smo bili puška, meta i ja navođeni zvukom prema središtu mete. Nišaneći zvukom dolazio sam blizu cilja i kada sam mislio da sam u centru povukao sam okidač i metak je pogodio cilj", rekao je Petrović čiji je pogodak bio respektabilnih 8,6 krugova.

"U tom trenutku ushićenje i adrenalin je narastao do te granice da se to ne može opisati riječima. I tako metak po metak pogađao sam cilj. Iako nisam pogodio desetku idućim treninzima nadam se da će biti i ona“, zaključio je Petrović.

(Hina) xdmat yggab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙