FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varadkar smatra da se britanska prijetnja izjalovila

Autor: Zrinka Treščec

DUBLIN, 9. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Prijetnja Londona da će prekršiti međunarodno pravo u provedbi sporazuma o povlačenju iz EU-a izjalovila se, ali sporazum o trgovinskim odnosima i dalje je moguć, ocijenio je u srijedu zamjenik irskog premijera Leo Varadkar.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis rekao je u utorak da bi Britanija mogla prekršiti međunarodno pravo na „ograničen način” u zakonu koji se odnosi na provedbu sporazuma o povlačenju potpisanim s EU-om u siječnju.

„To je bila zaista neobična izjava i zasigurno je oglasila alarm u Dublinu. Mislim da se izjalovila”, rekao je Varadkar za radio postaju RTE.

„Sigurno je da su strategija i ponašanje britanske vlade bili kalkulirani rizik, prijetnja sudarom, ako ne popustite, ako ne postignemo dogovor, mogli bismo se obrušiti na vas kao kamikaze, tako nešto”, rekao je.

„Najbenignija ocjena koju vam mogu dati jest da je to kalkulirani rizik, zveckanje oružjem”, rekao je.

Varadkar je naglasio da nije moguć sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om u „okolnostima u kojima britanska vlada ne poštuje sporazum o povlačenju”, ali i dodao kako vjeruje da Britanija u konačnici želi kompromis.

„Mislim da oni žele dogovor”, rekao je. „Izgleda da se prijeporne točke odnose na ribolov, što će biti jako teško pitanje, te također na državne potpore”, rekao je.

„One meni ne izgledaju nepremostive i ima vremena”.

Varadkar je objasnio da bi trgovinski sporazum s nultim carinama s EU-om uklonio potrebu za nekim kontroverznim zakonskim izmjenama koje je britanska vlada predložila kako bi se smanjile trgovinske poteškoće između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se zauzima za neovisnost, ocijenila je da je novi prijedlog zakona britanske vlade „frontalni napad na devoluciju” i da bi oduzeo ovlasti Edinburghu, Cardiffu i Belfastu.

Smatra da bi prijedlog zakona mogao osnažiti argumente za škotsku neovisnost.

„Sve više nije riječ o neovisnosti vs. statusu quo devolucije. Riječ je o neovisnosti kao jedinom načinu da se zaštiti škotski parlament da ne bude sabotiran i da mu se ne smanje ovlasti”, kazala je.

Reakcije na prijedlog zakona jednako su negativne i u Cardiffu, gdje ga se opisuje kao prijetnju vezama koje povezuju četiri dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

„Da budem jasan – britanska vlada planira žrtvovati budućnost unije kradući ovlasti od devoluiranih uprava”, rekao je Jeremy Miles, ministar za europsku tranziciju.

„Taj prijedlog zakona napad je na demokraciju i uvreda za narod Walesa, Škotske i Sjeverne Irske, koji su glasali za devoluciju više puta”.

(Hina) xzt ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙