FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950."

Autor:

DUBROVNIK, 20. kolovoza 2020. (Hina) - Izložba Dubrovačkih muzeja "Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950." autora Tonka Marunčića otvorena je u četvrtak navečer u Kneževu dvoru u Dubrovniku, a predstavlja brojne predmete s tog značajnog događaja, kao i rijetke originalne drvene šahovske figure "Dubrovnik" koje su izrađene posebno za tu priliku.

Bila je to prva šahovska olimpijada nakon Drugog svjetskog rata, koja je u Dubrovniku u Umjetničkoj galeriji održana od 19. kolovoza do 10. rujna 1950. godine. Nastupilo je šesnaest reprezentacija, a zlatna medalja pripala je domaćinu, Federativnoj narodnoj republici Jugoslaviji, ispred Argentine i Zapadne Njemačke. Zbog sukoba Tito-Staljin izostao je nastup SSSR-a.

Turnir je izazvao velik interes svjetske javnosti, ali i Dubrovčana, koji su partije pratili na velikim šahovskim tablama postavljenim ispred Kneževa dvora, dok je prijenos poteza iz Umjetničke galerije omogućen telefonskom vezom.

S vremenom je taj prostor postao premali pa je praćenje premješteno na poljanu ispred crkve sv. Ignacija, a izvori spominju da je partije pratilo preko tisuću ljudi. Čitav grad disao je u olimpijskom duhu, s izlozima okićenim slikama sudionika, tablicama i grafikonima, a na olimpijskom kiosku mogle su se kupiti šahovske dopisnice, značke, cigarete te razne šahovske knjige i časopisi.

Uz turnir je otvorena i filatelistička izložba posebnog izdanja marki povodom olimpijade, kao i izložba o povijesti jugoslavenskog šaha.

Autor izložbe, viši kustos Dubrovačkih muzeja Tonko Marunčić istaknuo je na otvaranju kako je izložba rezultat poznanstva s kolekcionarom i velikim poznavateljem dubrovačke olimpijade Zdenkom Krištaforom.

"Krištafor je odmah prihvatio suradnju s Dubrovačkim muzejima, kako bismo osmislili izložbu povodom 70. obljetnice te olimpijade. Donijeli smo pregled tadašnjih zbivanja. Od same pripreme, otvaranja, tijeka šahovskih mečeva, proglašenja pobjednika, pa do šušura u gradu, jer je olimpijada izazvala ogroman interes", izjavio je Marunčić.

Istaknuo je kako je u dvadesetak ljetnih dana 1950. godine Dubrovnik živio za olimpijadu.

"Pratiti olimpijadu u Dubrovnik su dolazili ljudi iz svih krajeva tadašnje države. Olimpijada je bila sjajno organizirana i svakako je ostavila traga, odnosno trajno postavila Dubrovnik na svjetsku šahovsku kartu", ustvrdio je Marunčić.

Kolekcionar Zdenko Krištafor, čija je privatna zbirka najzastupljenija na izložbi, rekao je kako je za izložbu probran tek najunikatniji, najskuplji i najrjeđi predmeti iz zbirke koju je stvarao preko trideset godina.

"Nekada sam igrao šah i filatelist sam, iako nisam iz Dubrovnika. Serija maraka koja je tiskana povodom olimpijade jedna je od najcjenjenijih u svijetu. Po nekim anketama, među tematskim filatelistima proglašena je najljepšom ikad, a marka od pet dinara najljepšom šahovskom markom ikad izdanom", izjavio je Krištafor.

Izložba, čiji likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, ostaje otvorena do 15. studenoga 2020. godine.

(Hina) xbma ydor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙