FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće EU-a dogovorilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 25. lipnja 2020. (Hina) - Veleposlanici zemalja članica dogovorili su stajalište Vijeća EU-a o Konferenciji o budućnosti Europe, koja bi treba početi "čim to epidemiloška situacija dopusti".

"Vijeće smatra da Konferencija treba započeti čim to epidemiološki uvjeti dopuste. Ona bi se trebala usredotočiti na razvoj politika EU-a u srednjem i dugom roku kako bi se učinkovitije uhvatilo u koštac s izazovima s kojima se Europa suočava, uključujući gospodarske posljedice pandemije covida-19 i naučene lekcije iz krize", kaže se u priopćenju Vijeća EU-a.

Nakon usvajanja stajališta Vijeća, počet će usuglašavanje s Europskim parlamentom i Komisijom oko zajedničke izjave kojom će se definirati koncept, struktura, opseg i vremenski okvir Konferencije o budućnosti Europe te utvrditi zajednički dogovorena načela i ciljevi.

Dogovor o stajalištu Vijeća bio je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja. Rasprava o tome vodila se četiri mjeseca. Prvotno je bilo planirano da se Konferencija o budućnosti Europe otvori 9. svibnja u Dubrovniku, ali je pandemija covida-19 poremetila planove.

Jedno od težih pitanja u dogovoranju stajališta bilo je treba li ostaviti mogućnost da zaključci Konferencije mogu voditi prema promjeni temeljnih ugovora EU-a. 

Na kraju je zaključeno da se ne ide toliko daleko i da postojeći ustroj pruža dovoljno prostora za rješavanje izazova. 

Zaključci Konferencije trebaju se  naći u izvješću Europskom vijeću 2022.  Države članice žele da Konferencijom predsjedava "eminentna i neovisna europska osoba", o kojoj se trebaju dogovoriti institucije EU-a.

Konferencija bi trebala trajati dvije godine i omogućiti građanima država članica prigodu da iznesu svoja poglede na budućnost EU-a. Na temelju ishoda tih rasprava, Komisija se obvezala da će poduzeti daljnje korake i iznijeti prijedloge rješenja za bolje djelovanje Unije.

"Zemlje članice žele potaknuti aktivno sudjelovanje građana u Konferenciji o budućnosti Europe, koja je postala još relevatnija nakon pandemije covida-19. Treba nam otvorena i uključiva rasprava diljem Europe o budućim prioritetima EU-a i konkretnim rješenjima kako izići jači i otporniji iz ove krize", izjavila je držvna tajnica u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić.
 

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙