FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beroš: U Hrvatskoj 30 novooboljelih (duža)

Autor: Pejo Gašparević

SPLIT, 23. lipnja 2020. (Hina) - U Hrvatskoj je trenutno 30 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak te dodao kako to ne znači da je epidemiološka situacija značajno pogoršana.

"Prema mojim spoznajama u ovom trenutku imamo 30 novooboljelih u Hrvatskoj. To ukazuje na potrebu da i dalje budemo oprezni, ali ne znači da je epidemiološka situacija u ovom trenutku značajnije pogoršana", rekao je Beroš prilikom posjete splitskom KBC-u.

Broj novooboljelih raste, ali ne eksponencijalno

Broj novooboljelih raste, ali ne raste eksponencijalno, dodao je. S epidemiološkog aspekta značajna je činjenica da u jednom objektu imamo 10 oboljelih jer, tvrdi, nije svejedno je li 10 oboljelih vezanih za jedno mjesto ili je 10 oboljelih u različitim gradovima. "Ovo je bolja epidemiološka situacija", ustvrdio je.

Poručio je da je pojava novooboljelih u skladu s očekivanjima s obzirom na to da je virus još uvijek prisutan.

Dodao je da sve zdravstvene ustanove moraju imati pripremljene kapacitete jer smo se otvorili turizmu i jer se mogu pojaviti nova žarišta. "Moramo biti spremni", poručio je Beroš.

"Svjedočimo tome da imamo određeni broj novooboljelih u zadnjih nekoliko dana, međutim, bez obzira na to treba reći da smo po broju aktivnih slučajeva sa Slovenijom na začelju Europe", rekao je.

Naša epidemiološka situacija je i dalje dobra, ali to ne znači da se možemo opuštati jer je oprez i dalje potreban, tvrdi ministar.

Ono što je značajno, ističe, je da od jutros nema detektiranih novooboljelih u Zadru, svi novooboljeli su u dobrom kliničkom stanju, jedan od njih je imao temperaturu, a nitko u ovom trenutku nema kliničkih simptoma.

Meštrović: Imamo prostore, opremu i osoblje za prihvat novozaraženih

Ministar Beroš je objasnio kako je u radni posjet KBC-u Split došao na temelju Novih uputstva Ministarstava zdravstva prema svim zdravstvenim ustanovama vidjeti kapacitete te bolnice za prihvat eventualno novooboljelih od koronavirusa.

"Mi smo se otvorili turizmu i jasno je da se  mogu pojaviti određena žarišta," kazao je Beroš i dodao da zdravstvene ustanove moraju imati kapacitete za eventualne potrebe prihvata  novozaraženih koronavirusom.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je istaknuo ako je ta zdravstvena ustanova spremna za prihvat i najtežih bolesnika.

"Ako se poveća broj bolesnika od koronavirusa u odnosu na sadašnje stanje, KBC je spreman to dočekati jer u svakom trenutku imamo 30 soba potpuno opremljenih za liječenje najtežih bolesnika. Imamo prostore, opremu i osoblje koje već ima iskustva i ne treba se nitko plašiti jer smo u svakom trenutku spremni primiti i veći broj najtežih bolesnika," poručio je Meštrović.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Beroš je rekao da će se poduzeti sve nužne mjere ako se epidemiološka situacija pogorša.

Sada je žarište koronavirusa u Đakovu gdje je moguće da su novooboljeli imali veći broj kontakata, rekao je i izrazio uvjerenje da će epidemiološke službe "adekvatno reagirati."

Epidemiolozi će uzeti u obzir sve okolnosti u Zadru

Također je rekao da činjenica da bi tenisač Novak Đoković bio pozitivan na koronavirus, "baca drukčije svjetlo na čitavu situaciju" i dodao da epidemiolozi uzimaju u obzir i tu mogućnost.

"Stjecajem okolnosti u Zadru, naša turistička konkurencija, koja planira dobiti dio turista koji inače dolaze u Hrvatsku, sad naglašava taj problem iako je, s epidemiološkog aspekta, situacija pod kontrolom i mi smo brzo reagirali," istaknuo je Beroš.

Na upit što bi to značilo ako bi premijer Plenković eventualno bio pozitivan na koronavirus, Beroš je rekao kako on ne zna sve detalje.

"Ne mogu reći. Ono što je potpuno jasno od onih koji moraju brinuti o tom problemu  a to su epidemiolozi - da će se sve okolnosti uzeti u obzir, ne zato što se radi o premijeru nego zato što tako postupaju u svakom slučaju i čuvaju zdravlje hrvatskih građana", kazao je Beroš.

Na dodatni upit treba li premijer ići u samoizolaciju Beroš je rekao da nije epidemiolog i "stvarno ne zna", ali da mu prema njegovim spoznajama nije određena samoizolacija. 

Ako ne dođe do pogoršanja, ne vidim razloga za odgađanje izbora

Na upit hoće li biti odgođeni izbori zbog epidemije koronavirusa, Beroš je odgovorio kako u ovom trenutku epidemiološka situacija nije problematična te ako ne dođe do pogoršanja on ne vidi razloga za odgađanje izbora.

"Ali nisam niti ja kao ministar zdravstva, niti bilo kakva  stranka u mogućnosti to komentirati. Sve oko izbora postoje institucije - Državno izborno povjerenstvo (DIP)  koje će svakako konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo i u koordinaciji te dvije institucije će odlučiti o tomu što s izborima," rekao je Beroš.

On je također istaknuo kako nije preporučljivo putovati u zemlje gdje je epidemiološka situacija lošija nego u Hrvatskoj, te je pozvao mlade koji odlaze u klubove ili na druženja da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Kazao je kako ne vjeruje da je došlo do "drugog vala" epidemije koronavirusa i kako se prema mišljenjima stručnjaka drugi val može očekivati u rujnu ove godine.

(Hina) xpgas ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙