FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AmCham za dodatno smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta i indirektnih poreza

Autor: Mario Mrazović

ZAGREB, 28. svibnja 2020. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) objavila je u četvrtak treći set preporuka za pomoć gospodarstvu, u kojima se između ostalog zalaže za dodatno smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta i indirektnih poreza.

Izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić u izjavi u priopćenju ističe da poduzetnici u Hrvatskoj plaćaju oko 440 parafiskalnih nameta te ocjenjuje da im oni znatno otežavaju poslovanje. 

"Određeni nameti imaju opće korisnu svrhu, pa bi njihovo ukidanje stvorilo proračunski manjak koji bi se trebao financirati iz drugih izvora, a također postoje brojni nameti koji u financijskom smislu ne predstavljaju veliko opterećenje, no svrha plaćanja je netransparentna", ocjenjuje Doko Jelušić.

Kaže i da velik broj indirektnih poreza i davanja predstavlja i administrativno opterećenje u smislu praćenja obaveza samog plaćanja te suviše kompleksnih procedura. 

Kao najveće probleme koje poduzetnici ističu pritom navodi preveliki broj parafiskalnih nameta, netransparentnost, financijsko opterećenje, kompleksnost procedura i administrativno zahtjevno praćenje obaveze plaćanja. 

"Iz tog razloga smatramo da je nužno usmjeriti se na daljnje smanjenje ukupnog broja parafiskalnih nameta te financijskog opterećenja koje oni uzrokuju", kaže Doko Jelušić.

AmCham inače pozdravlja Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, koji je Vlada donijela početkom svibnja i čijom provedbom planira smanjenje opterećenja za gospodarstvo od 532 milijuna kuna.

Ostale preporuke AmChama za pomoć gospodarstvu tako se između ostalog odnose i na uvođenje mogućnosti prijenosa poreznih gubitaka unazad, zatim odgodu, odnosno oslobođenje plaćanja predujmova poreza na dobit u 2020. godini, prijeboj međusobnih poreznih dugova, oslobođenje plaćanja PDV-a na donacije kod potresa, a tu je i preporuka koja se odnosi na ograničenje visine cijena za određene proizvode

Naime, 15. ožujka objavljena je odluka o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, kao što su brašno, mlijeko, jaja, deterdženti, higijenske potrepštine, dječja hrana i pelene, kojom se propisuju najviše cijene koje se mogu primijeniti u prodaji na veliko i na malo.

Budući da su epidemiolološke mjere relaksirane, a radno vrijeme u trgovini produljeno, u AmChamu smatraju da su se ponovno stekli uvjeti za stjecanje poduzetničke slobode pri određivanju cijena proizvoda.

"Uzevši u obzir različitu strukturu sektora trgovine te dodatna administrativna opterećenja i susrete s inspekcijom koje poduzetnicima te trenutne mjere donose, smatramo da su se stekli uvjeti za rasterećenje trgovaca i povlačenje ove mjere kako bi sektor sam odredio potrebne cijene koje će ih dugoročno održati na tržištu", poručuju iz AmChama.

Doko Jelušić ukazuje i na važnost produljenja vremenskog roka za primjenu mjera Vlade za pomoć gospodarstvu s obzirom da je, po završetku izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, za očekivati da će biti potrebno određeno vrijeme za ponovno pokretanje djelatnosti koje su bile obustavljene, narudžbe sirovina, kontaktiranje klijenata i uspostavu redovnog radnog ciklusa.

"Stoga je potrebno već u ovom trenutku razmišljati o produljenju mjera pomoći gospodarstvu za tri mjeseca po završetku izvanrednih okolnosti, a u slučaju turističkog sektora u trajanju od 12 mjeseci", zaključuje Doko Jelušić.

(Hina) xmm ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙