FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boras Mandić: Smrtnost od 0,33 posto u PGŽ-u dokaz uspješnosti sustava

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 13. svibnja 2020. (Hina) - "Zabilježenih 0,33 posto smrtnosti od koronvirusa na 100.000 stanovnika u Primorsko-goranskoj županiji dokaz je uspješnog rada cijelog sustava”, ocijenio je u srijedu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić na sjednici s riječkim Stožerom CZ.

Na sjednici dvaju stožera, održanoj u srijedu u riječkoj Gradskoj vijećnici na poziv župana Zlatka Komadine, zaključeno je da se na tom području "došlo u povoljnu epidemiološku situaciju zahvaljujući kvalitetnom radu javnozdravstvenog sustava, stožera i odgovornom ponašanju građana".

Posljedično su liberalizirane mjere, ali treba uvažavati činjenicu da je virus i dalje prisutan i nužno je pridržavati se epidemioloških mjera kako bismo izbjegli njegovo ponovno širenje te zaustavljanje društvenih i gospodarskih aktivnosti, istaknuto je u zaključku sjednice, priopćeno je iz Primorsko-goranske županije.

„Imamo dobar sustav, stručne ljude, razvijenu mrežu komunikacije i na vrijeme smo krenuli s aktivnostima. Imali smo spremno puno kapaciteta za smještaj potencijalnih bolesnika zaraženih koronavirusom, koji nam na sreću nisu trebali", istaknuo je Zlatko Komadina.

"Dobro je što nismo imali ni lokalne transmisije zaraze, a sada moramo naučiti biti u suživotu s koronom“, dodao je župan te pohvalio medije i sve one koji su komunicirali, što je, kako je rekao, također pridonijelo kontroliranju situacije i dobrim rezultatima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo visokom razinom odgovornosti ljudi te spremnošću za volonterske aktivnosti i solidarnost. Ocijenio je da je ova situacija pokazala važnost javnog zdravstva i sustava civilne zaštite, dodajući da ga se mora osnaživati i na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić i riječkog Stožera Hinko Mance izvijestili su o radu u prošlom razdoblju, ističući pritom informiranje javnosti o aktualnostima vezanima za epidemiju, uspostavu karantena u više objekata te uspostavu pozivnih centara koji su primili nekoliko desetaka tisuća poziva i poruka elektroničke pošte.

Na sastanku je istaknuta uloga primorsko-goranske Policijske uprave s kontinuiranim nadzorima, državne postrojbe Civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji je u vrlo kratkom roku uveo testiranja i na dan obrađivao između 50 i 100 uzoraka.

Također je istaknuta uloga riječkoga KBC-a s golemim naporima unutar svojih kapaciteta te Thalassotherapije u Crikvenici i drugih dijelova sustava. 

 

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙