FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvaranje unutarnjih granica bez diskriminacije - Komisija

Autor: Zrinka Treščec

BRUXELLES, 7. svibnja 2020. (Hina/AFP) - Ponovno otvaranje unutarnjih granica EU-a i schengenskog prostora morat će se provesti „bez diskriminacije” na osnovi nacionalnosti, istaknula je u četvrtak europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Europska komisija trebala bi u srijedu objaviti preporuke državama članicama za ukidanje ograničenja koja su uvele na granicama radi suzbijanja širenja novog koronavirusa. 

„Države članice uvele su različite mjere na nekoordiniran način i ukidanje tih različitih nacionalnih ograničenja potrajat će neko vrijeme”, kazala je Johansson pred Odborom za unutarnje poslove Europskog parlamenta.

„Kako god da bilo, ukinut ćemo ta ograničenja u skladu s našim vrijednostima, odnosno bez diskriminacije”, kazala je. „Države članice ne mogu otvoriti svoje granice državljanima jedne članice EU-a, a drugima ne. To je ključno”, naglasila je. 

Komisija je sredinom travnja ocijenila da bi „ograničenja kretanja trebala biti ublažena prvo u zonama s malim epidemiološkim rizikom”.

Preporuča postupno ukidanje ograničenja ovisno o širenju virusa i situaciji u zdravstvenom sustavu, o zaštitnim mjerama socijalnog distanciranja i motivima za putovanja.

Komisija preporuča ponovno otvaranje vanjskih granica EU-a i schengenskog prostora tek „naknadno”. 

Te su granice zatvorene do 15. svibnja, što bi trebalo ponovno biti produljeno za mjesec dana i tako sve dok se situacija u vezi pandemije ne popravi.

(Hina) xzt ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙