FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jerković imenovana izvjestiteljicom za dokument o dostupnosti lijekova

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 22. travnja 2020. (Hina) - Zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković (SDP) imenovana je u utorak u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) izvjestiteljicom za dokument "Dostupnost lijekova - kako odgovoriti na gorući problem", izvijestio je njezin ured.

Kako se navodi u priopćenju, dostupnost lijekova, koji se u Hrvatskoj vrlo često prodaju po nekoliko puta višim cijenama nego u drugim zemljama EU-a, problem je koji se izravno odražava na kvalitetu života mnogih građana.

Nedostatak ili drugi problemi s dostupnošću lijekova pojavljuju se zbog poteškoća u proizvodnji i drugih razloga, a to izravno utječe na njegu pacijenata.

Stoga regulatorna tijela unutar EU-a i izvan nje sve više djeluju zajedno kako bi se spriječila nestašica i ograničili problemi kad se pojave, stoji u priopćenju.

"Toga smo u vrijeme ove pandemije još svjesniji. Zato mi je, kao liječnici, ovo imenovanje izazov i prilika da u Europskom parlamentu aktivno radim na dokidanju takve prakse", ističe Jerković.

Od izbijanja pandemije koronavirusa do izražaja je došla i europska ovisnost o stranim proizvođačima medicinskih proizvoda, kao i farmaceutskih proizvoda i sastojaka koji se koriste u proizvodnji.

Kina je najveći proizvođač farmaceutskih sastojaka, posebno aktivnih sastojaka i intermedijarnih proizvoda, ali je od izbijanja pandemije koronavirusa uvela privremene zastoje u proizvodnji.

Drugi veliki proizvođači, poput Indije, uveli su ograničenja na izvoz lijekova.

"Proizvodnja lijekova je strateška grana svakog gospodarstva. Nužno je povećati ulaganja u istraživanje i razvoj, kako bi hrvatski proizvođači mogli osigurati proizvodnju nužnih lijekova te kako bi inovacijama ostali konkurentni na europskom i globalnom tržištu. Inovacije su ključne za hvatanje koraka s ostatkom svijeta", ustvrdila je zastupnica u EP.

Romana Jerković zastupnica je u Europskom parlamentu od 1. veljače 2020. godine, od izlaska Velike Britanije iz Europske unije. 

(Hina) xdsil ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙