FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sažetak: 66 novozaraženih, stigla oprema iz Kine, misa usprkos mjerama

Autor: Mario Vrandečić

ZAGREB, 12. travnja 2020. (Hina) - U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 66 novozaraženih koronavirusom i dvije smrti, u Splitu je usprkos epidemiološkim mjerama služena misa pri čemu je napadnuta novinarka, a u Zagreb je iz Šangaja stigao zrakoplov s oko 60 tona zaštitne opreme za suzbijanje epidemije.

Broj zaraženih porastao je na 1600, a umrlih s dva nova slučaja na 23, dok je oporavljenih u ovom trenutku ukupno 373, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Dvoje bolesnika, muškarac i žena, umrli su u Zaraznoj bolnici u Zagrebu. Na respiratoru su 34 bolesnika, dvoje novih u odnosu na jučer, dok je hospitaliziranih deset više nego jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da je u 24 sata provedeno 690 testiranja. 

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je da je među dvije novooboljele osobe i ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica.

U samoizolaciji je od nedjelje načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, a dužnost načelnika preuzima župan Goran Pauk. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je i šest djelatnika šibenske bolnice, izvijestio je tamošnji Stožer. 

Iz Kine uz maske i rukavice stigli i beskontaktni toplomjeri

Hrvatska je jutros, po riječima ministra zdravstva, dobila najljepši dar iz Kine - 60 tona zaštitne opreme, ukupne vrijednosti 5,95 milijuna dolara, koja je stigla izravnim letom iz Šangaja, prvim u nizu od šest ili sedam letova.

"S obzirom da je zaštitna oprema gotovo najdragocijenija roba u vrijeme epidemije, izrazito smo ponosni što smo kvalitetno i transperentno uspjeli dobiti opremu koja je bitna svim zdravstvenim djelatnicima i javnim službama. Osim kupljene robe, dobili smo i donaciju iz Kine", rekao je Beroš.

Teretnim zrakoplovom kineske tvrtke SF Airlines dopremljene su veće količine zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, kao i beskontaktni toplomjeri koji će se koristiti za trijažu i dijagnostiku pacijenata, izvijestila je Vlada.

Pošiljku su dočekali  ministar zdravstva Vili Beroš i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, zajedno s veleposlanicom Kine u Hrvatskoj Erwen Xu, a djelatnici Stožera civilne zaštite su je preuzeli i dalje će je distribuirati po cijeloj Hrvatskoj.

Ovo je do sada najveća pošiljka zaštitne opreme iz Kine nakon izbijanja epidemije koronavirusa, a sličnih pošiljki će, na svojevrsnom zračnom mostu između Kine i Hrvatske, u idućim tjednima biti još nekoliko.

Tim pošiljkama osigurava se kontinuirana opskrba našeg zdravstvenog sustava i svih drugih službi tijekom epidemije, ističu iz Vlade. Tim letom dopremljena je i vrijedna kineska donacija zaštitne opreme.

Građani u većini poštovali mjere; u Splitu misa usprkos zabrani, napadnuta novinarka

Najveći dio građana se na Uskrs, po riječima voditelja Stožera Davora Božinovića, ponašao sukladno epidemiološkim mjerama iako je bilo pojedinačnih incidenata, poput onog u splitskom predgrađu Sirobuji, gdje se unatoč naputcima Nadbiskupije i Stožera na misi okupilo 20-ak građana.

Božinović je oštro osudio napad na novinarku koja je snimala misu, napomenuvši da je policija je zbog napada uhitila dvojicu muškaraca.

Božinović je rekao da se u slučaju tog napada ''ide u dva smjera'', s obzirom da su u toj splitskoj crkvi također kršene epidemiološke mjere, o čemu su izviještene nadležne službe i Nadbiskupija.

Portali navode da je novinarka grubo odgurnuta, oduzet joj je i mobitel kojim je uživo prenosila okupljanje, a crkvenim vratima  joj je prikliještena ruka.

"Očekujem da se ovako nešto neće ponoviti", poručio je Božinović dodavši kako policija nije imala dojava da će se u 10 sati organizirati misa ta tom mjestu.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se od ponašanja, izjava i stavova svećenika don Josipa Delaša, koji je jutros usprkos zabrani zbog epidemije održao uskrsnu misu u župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji tijekom koje se dogodio napad na novinare.

Božinović je ponovio da su upute epidemiologa na najveći kršćanski blagdan više nego jasne. Obitelji se danas nisu mogle okupiti u crkvi i oko obiteljskog stola, no mogu se okupiti u srcima i mislima.

Istaknuo je da su policija i sve operativne snage Civilne zaštite na Uskrs izašle na teren, građani većinom poštuju propisane mjere i danas je manje ljudi vani i na javnim mjestima.

"Najveći dio građana se ponaša sukladno propisanim mjerama. Pojedinačnih incidenata ima, no to nije brojka koja zabrinjava", rekao je Božinović.

Novi slučajevi u domovima, raste broj zaraženih zdravstvenih djelatnika

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da se u ovom trenutku priprema preseljenje većeg broja štićenika Doma za starije i nemoćne iz Vukovarske ulice u Splitu, u koju je prije nekoliko dana ušao virus, u zdravstvenu ustanovu u Makarskoj.

U Splitu je zaraza ušla u još jedan Dom za starije, u Seget Vranjicu, gdje je jedan od štićenika pozitivan.

U Makarskoj je bilo nekoliko dojava o temperaturi kod štićenika, uzeti su brisevi, i čekaju se podaci, kao i u Dicmu, dok je svih 12 štićenika manjeg doma u Pločama pozitivno, a od šestoro djelatnika, četvero su pozitivni.

U Dubrovniku u domu od 88 štićenika, jedan je pozitivan. U domu u Koprivnici pozitivni su još jedan zaposlenik i štićenik.

Stožer Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je da s pet novih slučajeva broj zaraženih u domu u Pločama sada iznosi 18, odnosno 12 korisnika i šest djelatnika.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je iz medicinskih razloga obustavljeno prebacivanje 54 štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u karantenu Hotela Zagreb u Duilovu, pa će ih se prevesti u Bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka u Makarskoj.

Zapovjednik Stožera Luka Brčić rekao je kako je sve već dogovoreno, a Biokovka je izabrana kao bolja solucija s obzirom da je tamo na raspolaganju zdravstveni kadar.

U Hrvatskoj se polako povećava i broj zaraženih zdravstvenih djelatnika pa ih je sada ukupno 212. Među njima je 101 tehničara i sestara, 11 ljekarnika, 75 liječnika, 14 stomatologa i 11 djelatnika u administraciji.

Također, 660 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji, od kojih 341 medicinska sestra i 156 doktora medicine.

Nije u redu stigmatizirati zaražene

Capak je na uskrsnu nedjelju opetovano apelirao na građane da ne stigmatiziraju oboljele, odnosno preko društvenih mreža ne prenose često i lažne informacije o ljudima zaraženima koronavirusom.

"Nitko nije kriv što je bolestan i trebalo bi pokazivati određenu empatiju prema osobama kojima se dogodilo da su oboljele i ne ih dodatno opterećivati stigmatizacijom", ponovio je Capak svoj apel preko službenog twittera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuo je kako u Stožeru uopće nisu razmišljali da na nekim mjestima ima pojava stigmatizacije oboljelih, odnosno objave često lažnih informacija preko društvenih mreža s imenima i prezimenima onih koji su pozitivni na koronavirus i članova njihovih obitelji.

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić održao je u nedjelju svečanu uskrsnu misu u crkvi Tijela Kristova, koja je zbog protuepidemijskih mjera bila prazna, pa je uz prijenos elektroničkih medija pozvao vjernike da budu zajednica vjernika u kućnim crkvama.

(Hina) xmvr ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙