FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bedeković: Svi štićenici splitskog doma imaju odgovarajuću skrb

Autor: Sara Margetić

ZAGREB, 8. travnja 2020. (Hina) - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u srijedu da je svih 49 štićenika splitskog Doma za starije, u kojem je potvrđena zaraza koronavirusom, zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb, a zaposlenici koji su bili s njima su u samoizolaciji.

"Svih 49 štićenika splitskog Doma je zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb, što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu nalaze se u samoizolaciji dok se promišlja o tome da se ostatak zaposlenika testira", rekla je Bedeković na konferenciji za novinare Stožera Splitsko-Dalmatinske županije

Bedeković je danas zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošom u Splitu posjetila Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, gdje je u utorak potvrđena zaraza koronavirusom, te KBC Split gdje su štićenici Doma prebačeni.

U Hrvatskoj imamo 46.000 starijih i nemoćnih osoba smještenih u raznim institucijama i domovima u sustavu socijalne skrbi, a o njima brine oko 6300 zaposlenika koji rade u institucionalnom smještaju. Imamo tri državna doma, 45 decentraliziranih, odnosno županijskih domova i oko 250 privatnih domova.

Bedeković kaže da je Ministarstvo socijalne skrbi stalno u komunikaciji s pružateljima institucionalnog smještaja, a prateći na dnevnoj bazi razvoj epidemiološke situacije komunicira na dva načina - stalnim ažuriranjem različitih preporuka Stožera na stranicama Ministarstva te putem telefona i e-maila.

Već treći tjedan radi interni stožer u Ministarstvu koji na dnevnoj bazi odgovara na pitanja.

Podsjetila je kako je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka - prva 27. veljače, a njome su zabranjeni posjeti domovima.

Sukladno preporuci Nacionalnog stožera od 25. ožujka o mjerama posebne organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi, ustanove su dužne na dnevnoj bazi Ministarstvo izvještavati o nastalim promjenama, naglasila je Bedeković.

Kao posebno važnu izdvojila je onu od 27. ožujka o konkretnim uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa, a radi se o praktičnim uputama što učiniti kad se sumnja na zarazu.

(Hina) xsmar ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙