FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Međimurju nema novooboljelih, dvoje zaraženih stabilno

Autor: Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 31. ožujka 2020. (Hina) - U Međimurskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom te su dosad zaražene samo dvije osobe koje su u bolnici i njihovo je zdravstveno stanje stabilno, rekao je u utorak na konferenciji za novinare župan Matija Posavec.

Epidemiološka situacija u Međimurju je povoljna, ocijenio je župan i dodao da su u Županijskog bolnici u Čakovcu trenutačno hospitalizirane dvije osobe čije je stanje stabilno, no u njih još nisu zabilježena dva uzastopna negativna nalaza. Podsjetio je da provedeno 70 testiranja.

„Današnje brojke pokazuju da je u Hrvatskoj na ukupan broj testiranja 12,3 posto oboljelih, a u Međimurju je na ukupan broj testiranja taj postotak smanjen s 4,2 na 3,17 posto, dakle - povećava se broj testiranja”, rekao je župan i dodao da je veliki broj osoba u samoizolaciji te da disciplina, poštovanje mjera i uputa Stožera Civilne zaštite daju rezultate.

Tijekom ponedjeljka obavljeno je i dodatno testiranje liječnika i rezultati su negativni, tako da su u ovom trenutku samo dva liječnika u samoizolaciji.

Posavec se rekao da je u Međimurju, kad je riječ o medicinskoj opremi, nabavljeno 30.000 kirurških maski, 1100 kirurških ogrtača i 420 zaštitnih naočala. Osim toga, primljene su i donacije UNICEF-a, Rotaryja te Rotaract cluba Međimurja.

Zajedništvo i inovativnost pokazuju i međimurske udruge koje su zajedničkim snagama krenule u izradu zaštitnih vizira, rekao je župan.

Istaknuo je da će Županijski stožer Civilne zaštite uputiti molbu Nacionalnom stožeru da poslodavci radnicima čija djeca boluju od autoimunih bolesti omoguće da ostanu kod kuće.

Načelnik međimurskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Josip Grivec obavijestio je kako su ublažene mjere za prijelaz državne granice između Hrvatske i Mađarske te da će se prijelaz granice omogućavati građanima koji su od nje udaljeni do 30 kilometara, a imaju poljoprivredno zemljište u Mađarskoj. Nakon povratka u Hrvatsku idu u samoizolaciju, no ona ne traje 14 dana, nego do ponovnog odlaska zbog poljoprivrednih radova.

Županijski stožer poslao je i upit vezan uz podizanje mirovina u Sloveniji, koje trenutačno nije moguće. Grivec je podsjetio da građani mogu u drugu državu na posao, ali moraju imati poziv poslodavca. Pozvao je načelnike lokalnih stožera Civilne zaštite na razumijevanje prema umirovljenicima s obzirom na ograničeno podizanja novca.

Voditelj čakovečke službe u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede Milorad Šubić rekao je u vezi s izdavanjem propusnica poljoprivrednim proizvođačima da se one izdaju samo onima koji su u registru ministarstva. Velika poduzeća te OPG-ovi u poreznom sustavu izdaju sami sebi propusnice, podsjetio je.

 

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙