FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osnovnoj školi u Cresu izrađuju se viziri za zdravstvene djelatnike na otocima

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 28. ožujka 2020. (Hina) - Osnovna škola Frane Petrića iz Cresa i Primorsko-goranska županija (PGŽ) uključile su se u akciju Hrvatskoga studentskog zbora izrađujući vizire pomoću 3D printera za zdravstvene djelatnike na otocima Cresu i Lošinju, doznaje se iz PGŽ-a.

 Vizire izrađuju učitelji škole,a  Primorsko-goranska županija će se pobrinuti za financiranje potrebnog materijala.

 U školi se tiskaju nosači za vizire na koje se zatim stavlja savitljiva folija koja štiti lice. Izrada jednog vizira traje četiri sata, a u njoj sudjeluju učitelji Antonela Dunković, Sanja Miočić i Kristian Uremović. Prvi izrađeni vizir namijenjen je jedinoj epidemiologinji na cresko-lošinjskom otočju Senki Kapetanović. Županija se zahvaljuje ravnatelju škole Josipu Popeu na inicijativi, organizaciji i spremnosti na pomoć.

 Još nekoliko ravnatelja srednjih škola na području županije su spremni pomoći i angažirati se u pomoći lokalnoj zajednici u ovim izazovnim vremenima, izvijestila je PGŽ.

 Pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin istaknula je: "Hvala svima koji na bilo koji način pomažu i daju svoj doprinos u smanjenju krize i napetosti u ovoj nemiloj situaciji za sve nas".

 Hrvatski studentski zbor je pokrenuo akciju izrade vizira za medicinsko osoblje na lokalnim razinama prije nekoliko dana i tada je izvijestio da su u potrazi za ljudima dobre volje koji bi im, neovisno o svojoj lokaciji, pomogli pri izradi maski za svoje obližnje bolnice.

"Potrebni su nam 3D printeri koji bi izrađivali okvire, na koje se postavlja PVC–folija, (debljine 0,5 mm, savitljiva) koja štiti samo lice. Za sada imamo preko 90 jedinica printera na području Splita, Dubrovnika, Zadra i Osijeka, a započinje i intenziviranje akcije na području Zagreba. To nam je dovoljno za proizvodnju nešto manje od 1000 vizira dnevno, a potrebe su znatno veće" objavio je Hrvatski studentski zbor na početku akcije.

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙