FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borrell traži od komercijalnih aviokompanija da pomognu u vraćanju građana

Autor: Maša Taušan

BRUXELLES, 23. ožujka 2020. (Hina/dpa) - Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je aviokompanije da pomognu kako bi se kući vratili europski građani koji su zbog pandemije koronavirusa ostali izvan bloka, nakon razgovora sa šefovima diplomacija EU-a u ponedjeljak.

Borrell je u petak ocijenio da je oko 300.000 europskih građana zapelo u inozemstvu pošto su zemlje diljem svijeta ograničile putovanja kako bi suzbile širenje potencijalno smrtonosnog virusa, prouzročivši masovna otkazivanja letova.

"Naša je glavna zadaća dovesti te ljude kući", rekao je Borrell nakon videokonferencije s ministrima vanjskih poslova EU-a.

"No najvažnije je da to moraju učiniti aviokompanije komercijalnim letovima", dodao je, istaknuvši da kapaciteti civilne zaštite EU-a "nisu planirani za prijevoz stotina tisuća ljudi". 

Borrell je rekao da je također u kontaktu s latinskoameričkim a napose sa zemljama jugoistočne Azije "kako bi zatražio njihovu pomoć radi odobrenja letova zrakoplova koji će prevesti ljude".

Nešto ranije je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao da je Berlin dosad vratio u domovinu oko 120.000 svojih građana - od ukupno 200.000 - zahvaljujući suradnji njemačke aviokompanije Lufthanse i lokalnih putničkih agencija.

"Uglavnom smo vratili ljude iz velikih turističkih središta a sada smo napore usredotočili na udaljenije zemlje", rekao je Maas.

Pokušaji suzbijanja naglog širenja Covida-19 gurnuli su u drugi plan napore ministara vanjskih poslova EU-a u kriznim žarištima poput Sirije i Libije.

 

 

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙