FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Primorsko-goranskoj županiji još šest zaraženih

Autor: Helena Šupraha

RIJEKA, 21. ožujka 2020. (Hina) - U Primorsko-goranskoj županiji je još šest osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih jedna osoba koja ima prebivalište izvan županije, a u tijeku je njihova obrada i utvrđivanje njihovih kontakata, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Do subote je na području Primorsko-goranske županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata. Od njih je jedan pacijent izliječen, jedan je otišao na liječenje u Sisak, dok ih je devetero smješteno u riječku bolnicu, a troje je izolirano u kućnim uvjetima i svi su u dobrom stanju.

Zatražen nadzor na nekim prometnicama 

Iz stožera podsjećaju na odluku da se ne napušta mjesto boravka, osim zbog posla te u iznimnim i prijeko potrebnim slučajevima.

S tim u vezi je načelnik Stožera Marko Boras Mandić u subotu od Policijske uprave primorsko-goranske zatražio nadzor na određenim prometnicama.

“Posebno naglašavamo da je na snazi ograničavanje linijskog prometa prema kvarnerskim otocima te pozivamo građane, koji tamo nemaju boravište, da ne idu na otoke. Isto se odnosi na Gorski kotar i na ostale subregije u našoj županiji”, poručio je.

Iz stožera su podsjetili i na mjeru sigurnosti u svim hrvatskim ljekarnama.

U ljekarničke softvere ugrađena je funkcija provjere epidemiološkog statusa pacijenata koji su osiguranici HZZO-a, upisom MBO broja sa zdravstvene iskaznice.

Prije ulaska u ljekarnu treba pokazati zdravstvenu iskaznicu 

Kako bi spriječili ulazak osoba, koje su u samoizolaciji u ljekarnu, na vidljivom mjestu na ulazu postavljene su obavijesti da svaki pacijent pripremi zdravstvenu iskaznicu. Nakon provjere iskaznice, ako osobi nije dodijeljena mjera samoizolacije, pušta ju se u ljekarnu.

Kršenje mjere samoizolacije prijavljuje se kontakt obrascem, kojeg je pripremio Državni inspektorat na svojim mrežnim stranicama ili putem telefona 112.

Iz Primorsko-goranske županije također su izvijestili da se brisevi pacijenata koji su zaprimljeni u Kliničkom bolničkom centru Rijeka zbog sumnje od zaraze korona virusom od subote obrađuju u laboratoriju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Do sada su se svi brisevi slali na obradu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Iz županije navode da je zavod logistički povezan s bolničkim sustavom, da se sve radi kompatibilno, sa zajedničkim ciljem da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Uspostavljen je i rad svojevrsnog punkta za savjetovanje, za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju koronavirusom, ali i osobama koji žele više informacija, svih osim pacijenata kojima je određena samoizolacija. Punkt se nalazi u šatoru uz zgradu Nastavnog zavoda i Doma zdravlja, a radit će svakodnevno od 8 do 20 sati.

U funkciji je i dodatni telefon, na koji se mogu javiti svi građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom,  091/ 241-82-15 .

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙