FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Hitna pošiljka na carini čeka radni dan, ministar bijesan

Autor: Ranko Mavrak

SARAJEVO, 21. ožujka 2020. (Hina) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovne Fahrudin Radončić upozorio je u subotu kako se neke službe u toj zemlji unatoč krizi ponašaju potpuno neodgovorno a kao primjer naveo je činjenicu da carina čeka naredni tjedan kako bi preko granice propustila opremu koja je hitno potrebna.

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz Ministarstva sigurnosti BiH navodi se kako je na carini "zapela" pošiljka koju je kao donaciju uputila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) a riječ je o šatorima i drugoj opremi nužnoj za uspostavu naselja u kojega bi se smjestilo najmanje tisuću ilegalnih migranata.

Radončić je ranije istaknuo kako je nedopustivo da ilegalni migranti u velikim skupinama šeću gradovima dok njihovi stanovnici poštuju mjere izolacije i svode izlazak iz svojih domova na najnužniju mjeru dodajući kako se time otvara mogućnost nekontroliranog širenja zaraze koronavirusom.

Kako su svi centri za privremeni smještaj migranata odavno popunjeni jedini način da se na jedno mjesto dovedu i tamo zadrži najmanje tisuću onih koji i dalje borave u privatnim objetkima te u parkovima i ruševinama je izgradnja šatorskog naselja.

IOM je odmah iskazao spremnost pomoći te je u BiH poslao opremu kako bi se taj projekt realizirao no ispostavilo se kako carinici misle da to nije tako hitno pa su odlučili postupak carinskog nadzora obaviti prvog radnog dana narednog tjedna.

Takav odnos razbjesnio je Radončića koji je i na čelu posebnog tijela zaduženog za koordinaciju mjera za prevenciju širanja epidemije koronavirusa.

"Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH traži da ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula poduzme mjere u roku odmah i da njegov ured u Sarajevu deblokira sredstva i opremu IOM-a kojima bi se hitno formiralo karantensko naselje za tisuću ilegalnih migranata. Time bi se i preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica", stoji u izjavi u kojoj Radončić traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje.

Radončić je u petak već najavio kako će zbog neodgovornog ponašanja u krizi prouzročenoj širenjem koronavirusa biti podnesene kaznene prijave "protiv dva ministra i jednog direktora".

Nije pojasnio o kom se točno radi no mediji u BiH danima upozoravaju kako se i neki od najviših dužnosnika ponašaju neodgovorno a pri tom su neki i sami izravno odgovorni za širenje virusa.

Kao najdrastičniji slučaj ističu pojavu zaraze u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru gdje je koristeći privatne veze na pulmološki odjel praktično ušetao muškarac koji je prije toga boravio u Italiji i tamo se zarazio koronavirusom.

Taj je muškarac jednostavno preskočio sve propisane protokole a ravnatelj bolnice Ante Kvesić sve je to pojašnjavao konstatacijom kako im je virus "umisto sprida ušao sazad".

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju Federacije BiH na čijem je čelu Nermin Džindić u vrijeme eskalacije epidemije 11. ožujka je u Konjicu organizirana velika proslava rada tvornice streljiva "Igman".

Na proslavi je bilo najmanje 300 uzvanika a među njima i entitetski premijer Fadil Novalić. Tamo je virus stigao preko jednog gosta iz Srbije pa se onda epidemija unatoč mjerema opreza koje su poduzimane drugdje proširila i na Konjic te potom na Sarajevo.

Tvornica koja je uspješno poslovala sada je zatvoren na najmanje dva tjedna a strahuje se kako bi virusom mogao biti zaražen veliki dio od njenih 1200 uposlenika.

(Hina) xrmav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙