FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničenja na granicama unutar EU-a ometaju isporuku hrane

Autor: Gordana Plećković

BRUXELLES, 19. ožujka 2020. (Hina/Reuters) - Ograničenja na granicama koja su uvele pojedine zemlje Europske unije kako bi zaustavile širenje koronavairusa izazivaju poremećaje u isporuci hrane, upozoravaju poljoprivrednici i čelnici prehrambene industrije 

Više od deset zemalja EU-a postrožilo je granični režim ili zatvorilo granice koje su inače otvorene i bez kontrole, provodeći stroge mjere kako bi suzbile epidemiju.

"Zbog tih su mjera na granicama uočena kašnjenja i poremećaji u isporuci određenih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda i ambalažnog materijala", poručili su trgovci i udruženja proizvođača hrane i pića.

Kako bi se izbjegla nestašica osnovnih dobara, hrane i lijekova, čelnici EU-a usvojili su u utorak prijedlog Europske komisije da se na granicama uspostave koridori za ubrzani tranzit ali nisu prihvatili sugestiju da granice ostanu otvorene. 

Iz prehrambenog sektora poručuju da to nije dovoljno.

"Zadovoljni smo smjernicama o upravljanju granicama koje je nedavno iznijela EK, smatramo da je to dobar prvi korak. Napominjemo ipak da se unatoč tim smjernicama i dalje suočavamo s ozbiljnim poremećajima." 

Upozorili su i na mogući manjak radne snage u prehrambenom sektoru koji se u velikoj mjeri oslanja na slobodno kretanje radnika po Europskoj uniji. Stoga pozivaju članice i institucije EU-a da pripreme krizne planove.

"Budući da je lanac opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u velikoj mjeri integriran i proteže se preko granica, bilo kakva blokada dostave i radne snage neizbježno će poremetiti poslovanje",

"Naša sposobnost da isporučujemo hranu za sve ovisit će o očuvanju jedinstvenog tržišta EU-a", stoji u priopćenju koje potpisuju udruženje za trgovinu hranom FoodDrinkEurope, udruženja poljoprivrednika Copa i Cogeca i krovno udruženje za trgovinu u prehrambenom i sektoru sirovina CELCAA .

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙