FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Forum 2020. upozorava na manjak solidarnosti članica EU u reakcijama na koronavirus

Autor: Mario Vrandečić

ZAGREB, 18. ožujka 2020. (Hina) - Forum 2020 upozorio je u srijedu na manjak solidarnosti zemalja članica EU koje su počele iracionalno štititi samo tzv. nacionalne interese, te je zatražio od Hrvatske da kao predsjedavajuća sazove izvanrednu sjednicu Europskog vijeća kako bi dogovorili zajedničku reakciju na trenutnu krizu.

Izražavajući zabrinutost prvim reakcijama na jačanje epidemije na teritoriju Europe, a poglavito među članicama Europske unije, Forum 2020 je naveo da se time ignorira globalna pandemija koju se može riješiti samo međunarodnom solidarnošću, a ne na nacionalnoj razini.

Forum 2020 koji okuplja građanske udruge upozorio je da poruke koje govore o manjku solidarnosti s drugim ugroženima podrivaju međunarodnu solidarnost koja je nužna da bi se pandemija svladala.

„To se primarno vidi u velikom oprezu vezano za  distribuciju i proizvodnju medicinske opreme“, priopćio je Forum 2020. koji okuplja građanske udruge.

Osnažiti politike međunarodne solidarnosti

Napominju da podržavaju dosadašnje napore institucija Europske unije i svih država članica, ali smatraju da je nužno unaprijediti dosadašnje aktivnosti i osnažiti politike međunarodne solidarnosti kako bi se kriza što je moguće brže prebrodila.

Od Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske unije Forum 2020 je zatražio da sazove izvanrednu sjednicu Europskog vijeća na kojoj će čelnici zemalja donijeti odluke kojima će EU učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti svoje građane od obolijevanja.

Predlažu oslobađanje dodatnih sredstva za rad javnog zdravstva kao i da Europsko Vijeće apelira na privatni sektor s velikim zalihama kapitala da doprinese donacijama javnim financijskim fondovima koji nastaju kako bi ublažili negativne socioekonomske posljedice.

Traže također da se okupi sva raspoloživa, medicinska i zaštitna oprema koja se proizvodi na razini EU i dogovori da članice 90 posto opreme imaju pravo zadržavati na nacionalnoj razini, a 10 posto mora biti namijenjeno za brze intervencije u europskim i globalnim žarištima.

Od EU traže i financijsku podršku fondu solidarnosti koji je nedavno osnovala Svjetska zdravstvena organizacija, dugoročno jačanje sustava civilne zaštite i solidarnost prema izbjeglicama.

Europska unija, smatra Forum 2020 mora pokazati solidarnost i s globalnim jugom i zemljama u razvoju  u kojima će intenzivnije širenje virusa tek uslijediti.

Bez jasnog opredjeljenja da će se ova kriza savladati kroz globalno partnerstvo, broj izgubljenih ljudskih života bit će puno veći, zaključuju udruge.

(Hina) pp/xmvr ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙