FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osobe s invaliditetom do potvrda putem sustava e-Građani

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 16. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Ministarstvom uprave inicirao je uvođenje usluge izdavanja elektroničkih potvrda za osobe s invaliditetom putem sustava e-Građani, priopćeno je u ponedjeljak.

Putem sustava e-Građani mogu se podići potvrde u svrhu zapošljavanja, subvencioniranja kredita i upisa u Hrvatski registar osoba s invaliditetom.

Za prijavu na uslugu izdavanja potvrda za osobe s invaliditetom treba posjedovati vjerodajnicu (sredstvo za prijavu putem kojeg se dokazuje elektronički identitet) minimalno treće razine sigurnosti, istaknuto je u priopćenju HZJZ-a.

Tu skupinu vjerodajnica čine elektronička osobna iskaznica, tokeni/mtokeni za internetsko bankarstvo i različiti certifikati koji će korisniku prikazati na Listi prihvatljivih vjerodajnica prilikom prijave na uslugu.

Iz HZJZ-a napominju da se, u slučaju nemogućnosti pristupa sustavu e-Građani, usluga može zatražiti kontaktirajući Odjel za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ- a (Registar o osobama s invaliditetom).

Digitalnu pristupačnost za osobe s invaliditetom treba osigurati u skladu s načelima antidiskriminacijske politike.

"Sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, Hrvatska kao zemlja potpisnica obvezna je poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada primjenjujući načela antidiskriminacijske politike te poduzeti odgovarajuće mjere kako bi im osigurala pristup olakšanom stambenom zbrinjavanju", navodi HZJZ.

(Hina) xdtic ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙