FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čakovec: Župan Posavec građane pozvao na strpljenje, disciplinu i solidarnost

Autor: Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 16. ožujka 2020. (Hina) - U Međimurskoj županiji još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a poduzima se sve kako bi se zadržala visoka razina sigurnosti, poručeno je u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite, dok je župan Matija Posavec građane pozvao na strpljenje, disciplinu i solidarnost.

Posavec je, pohvalivši rad svih institucija uključenih u borbu protiv zaraze, uputio apel građanima da budu svjesni odgovornosti za vlastito i tuđe zdravlje.

„U danima koji su pred nama bit će iznimno važni strpljenje, disciplina i solidarnost. Vjerujmo struci, podržimo ih u njihovom predanom radu. Pomozimo koliko možemo našim susjedima, rodbini, sugrađanima, starijim i nemoćnim osobama, ali nemojmo stvarati nepotrebnu paniku”, kazao je Posavec.

Župan je najavio uspostavu call-centra koji će raditi od 7 do 22 sata, a otvorit će se i dodatne ambulante koje neće biti fizički spojene s institucijama zdravstvenog sustava.

Ravnatelj Novinščak pozvao građane da bolnicu koriste samo u slučaju akutnih stanja

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak građane je pozvao da bolnički sektor koriste isključivo u slučaju hitnih, akutnih stanja.

„Zabranit ćemo ulaske u bolnički krug, zatvorit ćemo sve ulaze i centralizirati ulaz u bolnicu preko glavne porte. Osposobljava se plato ispred hitne pomoći gdje će biti trijažni šator u kojem će zdravstveni djelatnici raditi osnovnu ulaznu trijažu pacijenta, uzeti epidemiološke podatke i biti u uskoj koordinaciji s epidemiolozima”, najavio je ravnatelj.

Istaknuto je i da na području Međimurske županije problema s dostupnošću lijekova nema, ali kao i u gotovo cijeloj Hrvatskoj, nestašica je dezinfekcijskih sredstava i maski. Kako ne bi nestalo i lijekova protiv bolova i temperature, preporuka je liječnicima da pripisuju najviše dvije kutije po receptu.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje  dr. Blaženka Novak kazala je da sve škole u Međimurskoj županiji rade, a nastavno osoblje, posebice ravnatelji škola, na raspolaganju su roditeljima oko dogovora za sve ono što ne znaju ili ne razumiju.

„U ovom trenutku stotinjak djece predškolske dobi je došlo u predškolske ustanove, a 20-ak je učenika od 1. do 4. razreda došlo u škole jer ih roditelji nisu imali gdje ostaviti”, kazala je Novak, uz napomenu da je svoj djeci koja imaju pomoćnike u nastavi omogućeno da dođu u školu, kao i asistenti i da prate virtualnu nastavu.

 Epidemiologinja Višnja Smilović napomenula je kako je od jučer skraćen postupak registriranja i izdavanja rješenja hrvatskim građanima na graničnim prijelazima, a svi koji dolaze dobivaju naputak i u obvezi su da odmah otiđu kući u samoizolaciju i jave se liječniku obiteljske medicine.

„Neka se ti ljudi više ne javljaju nama, kako bi naš broj bio dostupan i slobodan liječnicima i zdravstvenom osoblju koje će imati potrebnu za konzultaciju vezano uz sve postupke o koronavirusu”, rekla je Smilović dok je načelnik županijskog Stožera Josip Grivec uputio molbu čelnicima jedinica lokalne samouprave da ne donose svoje zaključke i odluke jer odluke donosi Stožer Civilne zaštite RH.

„Što se tiče poduzetnika, a vezano uz prijevoz robe, sirovina, Stožer će organizirati jednodnevnu karantenu ili izolaciju na određenom mjestu pa će vozači, nakon što se odmore, moći nastaviti prijevoz robe”, zaključio je Grivec.

 

 

(Hina) xskal ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙