FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapinsko-zagorska županija osigurala prostor za samoizolaciju

Autor: Siniša Kalajdžija

KRAPINA, 16. ožujka 2020. (Hina) - Krapinsko-zagorska županija osigurala je prostor za samoizolaciju za osobe koje su dobile takvo rješenje, a nemaju je mogućnosti organizirati kod kuće, objavljeno je u ponedjeljak nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

Župan Željko Kolar rekao je da je taj prostor počeo funkcionirati, a svi koji ga imaju potrebu koristiti mogu se javiti u Stožer ili epidemiološku službu.

Ujedno je dan prijedlog za mobilizaciju jednog objekta na području Krapinsko-zagorske županije koji bi, prema potrebi, bio karantena za vozače kamiona, a koji će biti u drugom režimu samoizolacije jer dovoz roba i usluga mora funkcionirati, istaknuo je župan.

„Naše gospodarstvo mora raditi u ovim okolnostima i dostavljati robu svojim domaćim i stranim partnerima, a i dio strane robe; prije svega govorimo o medicinskoj opremi, mora ući u Hrvatsku“, rekao je Kolar.

Županijski Stožer dodatno je nadopunjen ravnateljima specijalnih bolnica koji dosad nisu bili u Stožeru.

„Ovo što nam se dogodilo, da je virus ušao u zdravstvene ustanove, je nešto što smo najmanje željeli. To je ono što nas upozorava kako je ovo izuzetno ozbiljna situacija“, kazao je Kolar. Apelirao je na građane da se strogo pridržavaju uputa koje su dobili od epidemiološke službe i sanitarnih inspektora.

Istaknuo je i kako je ključno i dalje spriječiti lokalnu transmisiju koronavirusa, i to je razloga zašto imamo manji broj zaraženih od susjednih zemalja.

Župan se osvrnuo i na kršenje samoizolacije, dodavši da je na području Krapinsko-zagorske županije zabilježen jedan takav slučaj, i to prema dojavi građana.

„Velika većina razumije kolika je njihova odgovornost u ovom trenutku i ne možemo očekivati, koliko god sustav bio dobro organiziran, da bez naše odgovornosti možemo ovu pošast obuzdati“, istaknuo je krapinsko-zagorski župan.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek dodao je da je u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana dosad zaprimljeno 15 pacijenata koji su upućeni na uzimanje briseva, a čiji su rezultati testova negativni, dok su još dva u obradi. Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno u samoizolaciji 205 osoba.

Zamjenica župana Jasna Petek osvrnula se na situaciju u školama dodavši kako će se u prva dva dana ovog tjedna provoditi pripreme za nastavu na daljinu koja će krenuti u srijedu. Iako prema naputku, škole i vrtići u županiji ne rade, organizirano je čuvanje za djecu koja nisu u mogućnosti ostati kod kuće.

(Hina) xskal ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙