FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: izvoz zaštitne opreme izvan EU-a samo uz prethodno odobrenje

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 15. ožujka 2020. (Hina) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u nedjelju odluku prema kojoj je za izvoz izvan EU-a zaštitne medicinske opreme, poput maski ili rukavica, potrebno pribaviti prethodno odobrenje država članica.

"Danas smo usvojili sustav autorizacije izvoza za medicinsku opremu. To znači da izvoz izvan EU-a moraju odobriti vlade zemalja članica", objavila je von der Leyen u video poruci.

Ona je također najavila da će u ponedjeljak Komisija pokrenuti postupak javne nabave opreme za testiranje na koronovirus i respiratora te objaviti smjernice vladama država članica kako bi mjere koje one donose bile koordinirane na razini EU-a.

"Radi zaštite ljudskog zdravlja ne smije se dopustiti da roba i ostale potrepštine ne uspiju doći do pacijenata, zdravstvenih sustava, tvornica i trgovina", rekla je von der Leyen, ističući važnost zaštite javnog zdravlja i dobrog funkcioniranja unutarnjeg tržišta u kriznim trenucima.

Ona je također upozorila na opasnost koju predstavljaju kontrole granica, posebno kada se radi o blokadi lanca distribucije i rizika nestašice.

"Nijedna zemlja ne može proizvoditi sama ono što joj treba. Danas Italija treba hitno velike količine medicinskih proizvoda, ali kroz par tjedana to će biti neka druga zemlja", dodala je.

 

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙