FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upute Ministarstva školama u Istri za organizaciju nastave

Autor: Vedrana Larva

ZAGREB, 12. ožujka 2020. (Hina) - Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je u četvrtak upute školama u Istarskoj županiji gdje, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, od petka nema nastave, a nastava na daljinu počinje u ponedjeljak, 16. ožujka. 

Za učenike razredne nastave u Istarskoj županiji od ponedjeljka će na 3. programu HRT-a biti emitirana Škola na Trećem, dok će učenici predmetne nastave osnovnih škola i učenici srednjih škola imati online nastavu, navodi se u uputama Ministarstva. 

Škole u Istri do kraja petka trebaju uspostaviti komunikacijske kanale i podijeliti opremu učenicima kako bi idućeg tjedna  mogla krenuti online nastava. 

Isporuka obrazovnih sadržaja 

Na 3. programu HRT-a za učenike razredne nastave emitirat će se svaki radni dan nastava prema kurikulima i nastavnim programima, pod nazivom Škola na Trećem.

Termin od 8 do 10 sati rezerviran je za 1. razred, od 10 do 12,30 sati za drugi razred, od 13 do 16 sati za treći razred, a od 16 do 19 sati za četvrti razred osnovne škole.  

Nastava će se održavati 3 do 4 školska sata, prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama Carneta. 

Ministarstvo poziva škole da i na svojim mrežnim stranicama prenose informacije. 

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu putem HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak, 16. ožujka.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki će dan biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta 4 do 5 sati na dan. Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja kao i dodatne radne materijale. Dodatno se potiču svi predmetni nastavnici da, osim ovog osnovnog paketa, pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima. Također predmetni nastavnici, čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom, mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu.

Ministarstvo poziva učitelje i nastavnike da svoje materijale objavljuju na Carnetovoj Meduzi ili Edutoriju, kako bi ih i drugi mogli koristiti. 

Nastavnike se podsjeća da su im na raspolaganju i digitalni obrazovni sadržaji (DOS) na Carnetovim stranicama koje mogu slobodno koristiti prema danom rasporedu. Poziva ih se da se koriste i materijalima iz virtualnih učionica, metodičkih priručnika i digitalnih udžbenika. 

Praćenje i potpora 

Razrednici bi trebali svaki radni ran u "virtualnim razredima" od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama podsjetiti učenike na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan. Predmetni nastavnici trebaju davati i upute oko korištenja materijala u udžbenicima te samostalnog rada učenika. Dobro je i da učenici imaju i jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.

Prisustvovanje učenika nastavi prati se kroz njihove aktivnosti u "virtualnom razredu", dok će savjetnici iz obrazovnih agencija pratiti aktivnosti nastavnika i pružati podršku u njihovim aktivnostima.

Mentori u Školi za život kontinuirano će raditi na izradi novih digitalnih sadržaja te po potrebi davati podršku nastavnicima u izradi vlastitih materijala, osmišljavanju dodatnih materijala te dodatnih aktivnosti koje učenici izrađuju samostalno. 

Ministarstvo predlaže učiteljima da kontinuirano daju povratne informacije učenicima različitim metodama vrednovanja, a vrednovanje naučenog za sada nije obavezno.

Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Ravnatelje se moli da prate obavijesti u učionici za ravnatelje na Loomenu.

Potpora predmetnim nastavnicima pružat će se u odgovarajućim predmetnim virtualnim učionicama na Loomenu u kojima se provode redovite edukacije za Školu za život.

Sukladno mišljenju Stožera civilne zaštite  i resornog Ministarstva, do daljnjeg, djelatnici trebaju navedene aktivnosti i redovite poslove raditi na radnom mjestu u školama.

(Hina) xpp/xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙