FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prestao epidemiološki nadzor u karlovačkoj Gimnaziji

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 11. ožujka 2020. (Hina) - Nalazi za dvije Karlovčanke s respiratornim smetnjama, koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom iz Italije, a potom i s mnogima u karlovačkoj Gimnaziji i u jednom domu za starije su negativni tako da se nadzor koji je počeo u srijedu obustavlja i nastava u gimnaziji se ne odgađa.

Riječ je o majci i kćeri koje su ugostile jednog Talijana.

Kako je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije u srijedu navečer rekao načelnik Stožera Josip Ribar, ovom objavom se želi spriječiti širenje glasina i poslati poruka kako nema razloga za odgađanje nastave u Gimnaziji.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da su danas primili dvije pacijentice s blagim respiratornim problemima i blago povišenom temperaturom, da su uzeti uzorci i poslani u Zagreb na testiranje, a kada je stigao negativni nalaz poslane su na kućnu njegu.

Epidemiologinja Biserka Hranilović pojasnila je dodatno da su one u Karlovcu imale gosta iz Italije, koji se po povratku u Italiju razbolio, ima visoku temperaturu i respiratorne smetnje, te je u samoizolaciji, ali nije testiran pa nije poznato je li pozitivan na Covid 19.

„Dužni smo staviti pod zdravstveni nadzor osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima ili osobama za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, počeli smo nadzor i učenika i zaposlenika Gimnazije kao i korisnika i zaposlenika Obiteljskog doma za starije, gdje je zaposlena majka . 

„Zbog negativnog nalaza nadzor smo obustavili nad svima njima, osim što će u samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom sljedećih 14 dana ostati dvije pacijentice sa simptomima bolesti, jer imaju čimbenike rizika, simptome i kontakt s osobom pod sumnjom zaraženosti“, rekla je Hranilović.

U ovom trenutku u Karlovcu nitko nije u izolaciji, kroz nju je prošlo devet osoba, no dosad pozitivnih na koronavirus Covid 19 nije bilo.

U Žakanju na slovenskoj granici je 13 osoba u samoizolaciji. Riječ je o četiri obitelji u kojima je netko od njih bio u kontaktu sa zaraženim liječnikom iz Metlike u Sloveniji, no kako je danas rekla doktorica Hranilović  nitko od njih do danas nije razvio simptome bolesti.

Posjeti u karlovačku bolnicu su svedeni na minimum, dopuštaju se samo u pojedinim slučajevima i to uz zaštitnu odjeću.

Pozivaju se muževi koji su htjeli biti na porodima svojih žena da zbog povećanog rizika od zaraze od toga odustanu, rekao je Jančić.

 

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙