FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: Nad 44 osobe završen dvotjedni zdravstveni nadzor, još se nadzire 185

Autor: Siniša Kalajdžija

VARAŽDIN, 10. ožujka 2020. (Hina) - U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nad 44 osobe završen je dvotjedni zdravstveni nadzor i one više nemaju ograničeno kretanje, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Vugrin je rekao kako je trenutačno 185 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom.

"Jučer je završio nadzor nad 44 osobe koje samim time više nemaju ograničeno kretanje. Situacija u Varaždinu se, ako gledamo susjedstvo, može i mora nazvati pozitivnom", rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite te pohvalio odličnu suradnju s graničnom policijom, sanitarnim inspektorima, epidemiolozima i varaždinskom Općom bolnicom te s građanima koji se pridržavaju uputa.

"Samo uz tu vrstu suradnje mi možemo ovu epidemiju u nastavku držati u okvirima u kojima je", istaknuo je Vugrin.

Ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je da su dosad testirali 23 pacijenta od kojih su četiri pozitivna te su na liječenju.

"Prošlog tjedna je u bolnici bilo sedam pacijenata, od toga četiri pozitivna i tri negativna, koji su bili u izolaciji i karanteni, s time da su, nakon što smo dobili i drugu potvrdu negativnosti, dva pacijenta otpuštena kući na kućni nadzor. Zadnji pacijent testiran je sinoć i on je negativan", rekao je Kudelić.

Dodao je da se za dva zaražena pacijenta, drugog i trećeg oboljelog rade dodatne obrade.

"Pacijenti su klinički dobro i njihovo zdravstveno stanje u odnosu na stanje pri dolasku nije bitno promijenjeno, no svi smo svjesni činjenice da je to bolest koja može unutar nekoliko sati rapidno progredirati i svjesni smo činjenice da takvim pacijentima katkad treba i umjetna, mehanička ventilacija", rekao je ravnatelj bolnice i dodao da raspolažu dovoljnim brojem respiratora.

Županija nabavlja digitalni pokretni RTG uređaj vrijedan 750.000 kuna

Kako bi poboljšala djelovanje varaždinske Opće bolnice kad je riječ o pacijentima zaraženim koronavirusom, Varaždinska županija nabavlja digitalni pokretni RTG uređaj vrijedan 750.000 kuna. Župan Radimir Čačić je istaknuo da će se tim uređajem izbjeći zdravstveni rizici zbog različitih lokacija rendgena i karantene zbog koronvirusa.

"Imali smo u plan kupnju takvog sustava. Veliki sustavi kao što su klinički centri imaju takve sustave, a kod nas je bilo predviđeno da takav sustav bude dio investicije budućih projekata. Na ovaj način samo ubrzavamo taj proces, nabavljamo ga sad kad nam operativno treba", rekao je Čačić.

Županija je iz proračunske rezerve osigurala 675 tisuća kuna, a ostatak će tražiti od mjerodavnoga ministarstva. Do završetka postupka javne nabave, bolnici je isporučen i već se koristi demouređaj.

Župan Čačić je rekao da je ovo drugo korištenje proračunske rezerve zbog situacije s koronavirusom.

"Prvi put nismo obavještavali javnost da ne stvaramo nepotrebnu zabrinutost. To je bilo još u siječnju, čim su se javili prvi znakovi, prvi slučajevi u Europi. Mi smo nabavili 20 jednokratnih kemijsko-bioloških zaštitnih odjela s pripadajućom opremom, da imamo u bolnici bez obzira na to hoće li nam trebati ili ne. Vrijednost je 24.500 kuna", rekao je župan Čačić na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu. 

 

(Hina) xskal ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙