FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK poziva članice da stanu iza Grčke i zemalja na vanjskim granicama

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 4. ožujka 2020. (Hina) - Europska komisija predstavila je u srijedu akcijski plan za suočavanje s migrantskom krizom i pozvala sve članice da pomognu Grčkoj zbog izvanrednog stanja na granici s Turskom koja je otvorila granice za migrante prijeteći Europi novim migrantskim valom.

"U ovim izvanrednim okolnostima prvi je prioritet osigurati red na našim vanjskim granicama. Ta teška zadaća ne može pasti samo na Grčku, to je odgovornost cijele Europe. Moramo nedvosmisleno pokazati da će cijela Europska unija uprijeti svoje snage i stati iza zemalja članica na vanjskim granicama Unije", izjavio je potpredsjednik Europske komisije zadužen za migracije Margaritis Schinas.

Schinas je uoči izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova, koji počinje u srijedu popodne, predstavio akcijski plan mjera koje bi Unija i njezine zemlje članice trebale zajedno poduzeti kako bi pružile pomoć Grčkoj u suočavanju sa situacijom na njezinoj granici s Turskom.

Ministri unutarnjih poslova na sastanku kojim će predsjedati potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović trebali bi podržati taj akcijski plan.

"Mjere koje ćemo danas predstaviti na izvanrednom sastanku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe temelje se na našoj povećanoj sposobnosti pružanja praktične potpore, bilo slanjem stručnjaka bilo slanjem opreme. Naš je cilj da se kratkoročna politička kriza ne pretvori u dugotrajnu humanitarnu krizu", rekla je povjerenica za unutarnje poslvoe Ylva Johansson.

EK ističe da je potrebno hitno odgovoriti na neposredne izazove s kojima se suočava Grčka na kopnu i moru te pozorno pratiti razvoj stanja u Bugarskoj i na Cipru.  Najavilaje i da će uskoro predstaviti prijedlog novog pakta o migracijama i azilu.

U akcijskom planu Komisija poziva zemlje članice da osiguraju sredstva potrebna za pokretanje dviju operacija brze granične intervencije Europske granične i obalne straže (Frontex) na kopnenoj i morskoj granici između Turske i Grčke.

Frontex bi također trebao koordinirati novi program za brzo vraćanje u zemlje podrijetla osoba koje nemaju pravo boraviti u Grčkoj.

Komisija je već u utorak najavila financijsku potporu od 700 milijuna eura za Grčku, od kojih je 350 milijuna odmah dostupno, dok bi se preostalih 350 milijuna omogućilo kroz rebalans proračuna.

Zamlje članice Komisija poziva da odgovore na poziv Mehanizma za civilnu zaštitu i osiguraju pomoć u medicinskoj opremi, šatorima, dekama i drugim potrepštinama.

Nadalje, Komisija ističe potrebu suradnje i koordinacije sa zemljama zapadnog Balkana u upravljanju migracijskim tokovima te traži odlučnu akciju protiv krijumčara ljudima.

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙