FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter" u Belgiji

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 26. veljače 2020. (Hina) - Izložba "Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter", posvećena hrvatskom arhitektu i umjetniku afirmiranom i na europskoj sceni, otvara se 4. ožujka u Palači lijepih umjetnosti Bozar u Bruxellesu, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ostvarena u suradnji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i briselske palače lijepih umjetnosti Bozar, izložba donosi stotinjak Richterovih radova, sa sintezom i sinteznim pristupom kao polaznom točkom u njegovom arhitektonskom, umjetničkom, teorijskom i eksperimentalno-istraživačkom stvaralaštvu.

Kako je njegovo djelo često tema i poticaj za istraživanja suvremenih umjetnika, na izložbi će biti prikazan i rad Marka Tadića "Man standing in a Museum looking at something“ iz 2017. godine.

Richter je bio jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, a ostavio je i važan trag u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT-51, aktivan sudionik Novih tendencija, autor niza arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma.

U zagrebačkom MSU 2017. mu je postavljena velik retrospektiva "Buntovnik s vizijom“, koja je iduće godine bila postavljena u Neue Galerie u Grazu, zatim u belgijskom gradu Wevelgemu te u Veneciji. Richterovo stvaralaštvo bilo je predstavljeno i u okviru izložbe "Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“, u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

"Izložba u Bozaru još jedan je doprinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine ali i novog čitanja Richterovog stvaralaštva", ističe se u najavi.

Izložba će biti otvorena do 19. travnja, a kustosi su Vesna Meštrić (MSU), Iwan Strauven i Francelle Cane (Bozar).

Niz hrvatskih kulturnih programa u ožujku diljem Europe

Tijekom ožujka nastavlja se intenzivno predstavljanje hrvatske kulture i baštine u sklopu kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU,  počevši od prikazivanja filmova Vlade Kristla 2. ožujka u pariškom Goethe institutu.

Među većim izložbama ističe se ona Miroslava Kraljevića, koja se otvara u Budimpešti 3. ožujka, izložba plakata Borisa Bućana u Krakowu 31. ožujka te izložba "Lumbarajska psefizma" u Nacionalnom arheološkom muzeju Grčke u Ateni.

Od scenskih programa 11. ožujka u Bruxellesu će se izvesti predstava "Staging a play. Tartuffe" Matije Ferlina te plesna predstava "Love will tear us apart" kazališne skupine de facto.

Samostalni koncert Orkestra Ansambla LADO u Sofiji održat će se 19. ožujka, a predstava "Tri zime" zagrebačkog HNK-a 21. ožujka u Bruxellesu.

Hrvatski književnici predstavit će se na sajmovima knjiga u Leipzigu, od 12. do 15. ožujka, te u Parizu od 20. do 23. ožujka.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙