FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državljanima EU i EEA omogućene e-suglasnosti pri izradi dokumenata za djecu

Autor: Mario Vrandečić

ZAGREB, 31. siječnja 2020. (Hina) - Državljani Europske unije (EU) i Europskog gospodarskog prostora (EEA) dobili su u Hrvatskoj, u sklopu projekta vrijednog pola milijuna eura, mogućnost davanja e-suglasnosti pri izradi dokumenata za maloljetnu djecu, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Nove poboljšane pogodnosti u sklopu procesa digitalizacije javnih usluga MUP je ponudio početkom godine, a riječ je o prvoj usluzi namijenjenoj državljanima EU-a i EEA-a.

Projekt "ePIC - Electronic Public Identification Croatia" je nastavak prethodno provedenog projekta Ensuring Access to Croatian Public e-Services within e-Citizens Platform for EU/EEA Citizens kojim je nadograđen središnji sustav za identifikaciju i autentifikaciju korisnika.

Projektom se želi omogućiti državljanima EU-a i EEA-a pristupanje javnim elektroničkim uslugama koje pružaju hrvatske institucije unutar platforme e-Građani, koristeći pritom sredstva za elektroničku identifikaciju izdana u drugim državama članicama.

Ministarstvo unutarnjih poslova je kao jedan od partnera na tom projektu prilagodilo javne usluge, poput suglasnosti i punomoći iz svog djelokruga.

U Hrvatskoj, naime, prema zakonu oba roditelja moraju sudjelovati u procesu izdavanja putovnice ili osobne iskaznice za maloljetnike te se moraju složiti oko adrese maloljetnikovog prebivališta.

Nova e-usluga pruža mogućnost da jedan od roditelja, EU/EEA državljanin, da svoju suglasnost drugom roditelju da završi proces izdavanja osobnih dokumenata (osobne iskaznice ili putovnice) za njihovo dijete ili da promijeni djetetovu adresu prebivališta.

E-usluga također nudi mogućnost za EU/EEA državljanina, vlasnika ili suvlasnika nekretnine na području Republike Hrvatske, da svoju suglasnost da punoljetnoj osobi za prijavu prebivališta na adresi iste nekretnine (prijavljivanje boravišta podstanara).

E-usluga zahtijeva visoku razinu potvrde elektroničkog identiteta, navodi MUP.

Ukupna vrijednost projekta je 505.407 eura, od čega je iz Programa za povezivanje Europe sufinancirano 75 posto, odnosno oko 379 tisuća eura.

Nositelj projekta ePIC je Financija agencija (FINA), a  uz MUP partneri su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Narodne novine.

(Hina) pp/xmvr yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙