FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EPK 2020. - počelo postavljanje svjetlosnih instalacija u riječkoj luci

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 24. siječnja 2020. (Hina) - U riječkoj luci počelo je postavljanje svjetlosnih instalacija za potrebe svečanosti otvorenja Europske prijestolnice kulture (EPK) 1. veljače, izvijestila je u petak tvrtka Rijeka 2020 koja upravlja projektom EPK.

Radi tih radova i dopreme svih elemenata tijekom protekla dva dana su se zatvarali dijelovi parkirališta na Adamićevom gatu te na području Putničke obale. Djelimično zatvaranje parkirnih mjesta nastavit će se i u subotu prijepodne. 

U sklopu programa Opere Industriale, kao središnjeg programa otvorenja EPK, na nekoliko lokacija u luci i na putu do luke postavlja se više svjetlećih, posebno za ovu priliku oblikovanih, umjetničkih instalacija. Na Pixel Wallu, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala na lukobranu, ispisivat će se tekstualne poruke i iscrtavati piktogrami.

Instalacija Migrant Waves, koja se postavlja u nastavku lukobrana, podsjeća na luku kao mjesto migracija. Ona simbolizira i valove, morske i one zvučne, stoji u priopćenju. Na De Francheschijevom gatu postavlja se instalacija Digital koja predstavlja industrijsko-tehnološko naslijeđe Rijeke, dok instalacija Galeb pretvara tipične lučke dizalice u fascinantnu svjetlosnu skulpturu velikih dimenzija, koja slavi galebov let kao izraz slobode. 

U četvrtak 30. siječnja parking na Putničkoj obale će se, zbog potrebe pripreme za doček publike na otvorenju u potpunosti zatvoriti. Istog dana se zatvara i parking u Ulici Riva Boduli. Program otvorenja odvijat će se na više mjesta u luci, a ujedno će se na više lokacija u prostoru namijenjenom publici postaviti ekrani na kojima će publika u večeri otvorenja moći vidjeti detalje izvedbe.

Na Adamićevom gatu osigurat će se poseban prostor za praćenje programa otvorenja namijenjen osobama s invaliditetom. 

Uz svečani program otvaranja navečer u riječkoj luci, 1. veljače se održava i cjelodnevni program otvorenja na više od 30 lokacija u središtu grada. Više od 70 programa, okupljaju na tisuće izvođača, izvijestila je Rijeka 2020.

(Hina) xdsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙