FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projektne kompanije Sjevernog toka 2 traže izuzeće od EU-ove plinske direktive

Autor: Davorin Dukić

ZAGREB, 17. siječnja 2020. (Hina) - Podružnice Gazproma "Nord Stream" i "Nord Stream 2" kontaktirali su njemačku Saveznu agenciju za mreže (BNetzA) namjeravajući ishoditi izuzeće od dopunjene EU-ove direktive o plinu, izvijestile su ruske Vedomosti pozivajući se na BNetzA-ove dokumente.

Izuzeće od EU-ove direktive operatorima je potrebno kako bi se plinovod Sjeverni tok 2 stavio u pogon što je prije moguće.

Napominje se da njemačka agencija mora razmotriti zahtjeve prije 23. svibnja, dok će se savjetovanja održati s državama članicama EU-a.

Operatori se pozivaju na njemačke zakone o zaštiti investicija koji kažu da se u pojedinim slučajevima mogu načiniti iznimke u poštivanju EU-ovih pravila. Iznimke u provedbi plinske EU-ove direktive moguće se i ako njemačke vlasti ocijene da su njihove aktivnosti pozitivne za energetsku sigurnost zemalja EU-a.

Problemi s dovršenjem Sjevernog toka 2 pojavili su se nakon što je SAD pod režim sankcija stavio tvrtke koje sudjeluju u njegovoj izgradnji. To se posebice odnosi na švicarsku tvrku Allseas koja polaže cijevi dnom Baltičkog mora i koja je ključna u tom poslu. 

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙