FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za 42. Novogodišnju utrku u Varaždinu prijavljeno 629 natjecatelja

Autor: Siniša Kalajdžija

VARAŽDIN, 28. prosinca 2019. (Hina) - Prijave za 42. Novogodišnju utrku u Varaždinu zaključene su u petak, 27. prosinca, u ponoć, a prijavilo se 629 natjecatelja iz šest država.

Novogodišnja utrka je prvi sportski događaj u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u svijetu koji se održava sa startom točno u ponoć na Novu godinu, na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu, a organizira ga Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina u suradnji s Atletskim klubom Sloboda te uz pokroviteljstvo Grada Varaždina.

Organizatori su prijave zaključili četiri dana prije utrke, dok će podjela startnih brojeva biti na Staru godinu, od 21 do 23.30 sati. Na startu na Trgu kralja Tomislava bit će natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Austrije. Utrku je duga 4,8 kilometara i prolazi ulicama i trgovima središta Varaždina, pod novogodišnjim vatrometom.

Trojica najbržih trkača i tri najbrže trkačice dobit će novčane nagrade od 300, 200 i 100 eura. Sudjelovanje je na dosadašnjim izdanjima Novogodišnje utrke bilo besplatno, a od ove utrke uvedena je startnina koja iznosi 50 kuna. Natjecatelji će dobiti majicu s logom utrke i unikatnu finišersku medalju, a za njih je nakon utrke organiziran zabava u Školsko-sportskoj dvorani u Graberju.

Na 41. izdanju Novogodišnje utrke 1. siječnja 2019. sudjelovalo je 430 natjecatelja iz deset država, a pobjednici su bili Samuel Naibei Kiplimo iz Kenije i Katarina Vukančić iz zagrebačkog AK Agram.

Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski i trkački entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK Sloboda i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske, organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Na premijernom izdanju nastupila su 33 trkača.

Novogodišnja utrka dio je programa dočeka Nove godine u Varaždinu, koji će na središnjem gradskom trgu početi u 22 sata uz nastup grupe MozART.

(Hina) xskal yggab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙