FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veći interes hrvatske manjine u Vojvodini za izbore u RH

Autor: Maša Taušan

SUBOTICA, 22. prosinca 2019. (Hina) - Gotovo dvostruko više nego na prošlim izborima, oko 530 hrvatskih državljana u Vojvodini, iskoristilo je svoje biračko pravo i sudjelovalo na predsjedničkim izborima u matičnoj domovini, saznaju mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini u nedjelju navečer.

 

Njihovi neslužbeni podaci govore da je većina izašlih na glasanje povjerenje ukazala aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Po službenoj evidenciji, biračko pravo iskoristilo je 528 hrvatskih državljana, na jedinom glasačkom mjestu u Vojvodini, u Generalnom konzulatu RH u Subotici.

"Izbori su protekli bez problema, uz poštovanje svih izbornih procedura“, izjavio je predsjednik biračkog povjerenstva konzul Hrvoje Vuković.

Komentirajući broj izašlih i opredjeljenje većine glasača predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je kako je to rezultat organiziranog djelovanja i poziva DSHV-a svojim članovima i pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

„Pojačanom interesu za političke procese u matičnoj domovini svakako je pridonijela i narasla potpora aktualne vlade Hrvatima u Vojvodini“, zaključio je Žigmanov.

Hrvatski mediji u Vojvodini zabilježili su i komentare birača za trajanja izbora koji su ukazali kako bih ih bilo znatno više da im stižu obavijesti o glasovanje, te da je otvoreno više glasačkih mjesta.

Neslužbena procjena je da oko 30.000 hrvatskih državljana koji u Vojvodini i Srbiji borave privremeno ili trajno imaju biračko pravo.

Na izborima za EU parlament, u svibnju 2019., glasovalo je oko 300 pripadnika hrvatske manjine.

 

(Hina) xjsta ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙