FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sentsov europarlamentarcima: Rusija želi silom vladati, ne vjerujte Putinu

Autor: Vesna Klanac

STRASBOURG, 26. studenoga 2019. (Hina) - Rusija i njezin predsjednik Vladimir Putin ne žele mir u Ukrajini već žele vladati silom, žele Ukrajinu na koljenima i stoga im nemojte vjerovati, poručio je u utorak Oleg Sentsov, dobitnik "Nagrade Saharov za slobodu mišljenja" 2018. zastupnicima Europskog parlamenta, primajući prestižnu nagradu s jednogodišnjim zakašnjenjem.

Sentsov, ukrajinski redatelj pritvoren 10. svibnja 2014. u krimskom gradu Simferopolju i osuđen na 20 godina zatvora na temelju optužbi da je organizirao terorističke napade protiv ruske vlasti na Krimu, pušten je na slobodu početkom rujna zajedno s još 35 drugih političkih zatvorenika u sklopu razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Novim laureatom te prestižne nagrade EP ga je proglasio u prosincu prošle godine kada su u njegovo ime nagradu preuzeli rođakinja Natalija Kaplan i odvjetnik Dmitrij Dinze.

Primajući nagradu nakon gotovo godinu dana, Sentsov je kazao da je prihvaća ne kao odavanje počasti njemu osobno već svim ukrajinskim političkim zatvorenicima u ruskim zatvorima, svim zatvorenicima u Donbasu u rukama separatista te  aktivistima i vojnicima koji se bore za neovisnost Ukrajine.

"Trenutno se govori o pregovorima, mogućem miru s Rusijom. Ja ne vjerujem Putinu i pozivam sve vas da mu ni vi ne vjerujete jer Rusija i Putin će vas sasvim sigurno prevariti. Oni ne žele mir u Donbasu i Ukrajini. Oni žele Ukrajinu na koljenima.  Oni ne žele primjenjivari zakon, oni žele vladati silom", kazao je Sentsov u obraćanju europarlamentarcima.

Također je poručio da Ukrajinci to neće dopustiti te da će se boriti za svoju slobodu do samoga kraja.

Za njega je ta nagrada, istaknuo je između ostaloga Sentsov "ogromna čast i odgovornost".

"Hvala vam na tome. Nikada ne bih niti pomislio da će jednoga dana moje ime biti spomenuto zajedno s Andrejom Saharovim, Nelsonom Mandelom ili Vaclavom Havelom", kazao je Sentsov i svoj govor završio riječima "slava Ukrajini".

Europski parlament donio je u lipnju ove godine rezoluciju o Rusiji, s posebnim naglaskom na slučaj Sencova, u kojoj od ruskih vlasti traži da ga hitno i bezuvjetno puste na slobodu, kao i sve druge nezakonito pritvorene ukrajinske građane u Rusiji i na Krimskom poluotoku.

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, predsjednik EP-a David Sassoli je kazao da kada je "demokracija u opasnosti trebaju nam najhrabriji među nama".

"Odajem poštovanje vašoj hrabrosti i odlučnosti. Čast mi je da vam mogu uručiti ovu nagradu u ime Europskog parlamenta", rekao je Sassoli.

Nakon što je 7. rujna Sentsov pušten iz ruskog zatvora, Sassoli je najpoznatijeg ukrajinskog političkog zatvorenika u Rusiji pozdravio kao "odlučnog i hrabrog čovjeka koji se dostojanstveno suprotstavio nepravdi i zauzeo se za demokraciju, vladavinu prava i ljudska prava".

Sassoli je danas ponovo uputio apel raznim vladama da puste na slobodu političke zarobljenike među kojima su i neki raniji dobitnici nagrade Saharov.

"Nagrada Saharov za slobodu mišljenja" nazvana je po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu. Europski parlament ustanovio je nagradu 1988.  i od tada se svake godine dodjeljuje pojedincima i organizacijama koji su dali izvanredan doprinos borbi za ljudska prava u svijetu. Nagrada se sastoji od certifikata i 50 tisuća eura.

Prvi laureat je bio Nelson Mandela, 2017. godine dodijeljena je venezuelskoj oporbi. Prethodno su je dobile dvije Jazidkinje koje su preživjele seksualno ropstvo u Islamskoj državi te saudijski bloger Raif Badawi.

Europski parlament je prošle godine nagradu "Saharov" dodijelio Sentsovu u ozračju terorističkog napada na Božićni sajam u Strasbourgu u kojem je ubijeno četvero ljudi, među kojima i talijanski novinar.

(Hina) xvk yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙