FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvaranjem vrata Skoplju i Tirani otvoren prostor drugim velikim silama - Daul

Autor: Vesna Klanac

ZAGREB, 20. studenoga 2019. (Hina) - Neotvaranje pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) na odlasku Joseph Daul nazvao je u srijedu "strateškom pogreškom" kojom je izgubljena vjerodostojnost, naglasivši kako su time otvorena vrata drugim velikim svjetskim silama.

"Neotvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom je bila strateška greška. Pokazali smo nedostatak vizije i odlučnosti i prekršili naše obećanje te tako izgubili vjerodostojnost u regiji i ostavili otvorena vrata Rusiji, Kini, Turskoj i zemljama Zaljeva", kazao je Daul na početku plenarne sjednice EPP-a koja se u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu.

Francuska, Nizozemska i Danska su prošloga mjeseca blokirale otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da Unija najprije treba reformirati metodologiju proširenja.

Makedonija je početkom ove godine, dobivši uvjeravanja da će se time skinuti blokada s njezinih euroatlantskih integracija, izmijenila ime u Sjeverna Makedonija, nakon što joj je Grčka godinama onemogućavala zbog imena pristup NATO-u i EU-u.

Daul, kojega danas na izborima za čelo EPP-a treba zamijeniti Donald Tusk, dosadašnji čelnik Europskog vijeća, naglasio je također kako "trebamo snažnu ujedinjenu Europu koja može jamčiti svoj položaj u međunarodnom kontekstu" jer se nijedna zemlja sama ne može suočiti s izazovima, usred imperijalističkih politika Rusije i Kine, "divova s jasnom vizijom koje ne trebaju pravdati svoje odluke građanima".

"Mi moramo obraniti naše građane, kompanije i naše vrijednosti", dodao je.

Među važnijim izazovima naveo je klimatske promjene, koje će biti i jedna od tema kongresa EPP-a, osudivši tzv. "zeleni populizam" i izrazivši potrebu nalaženja srednjeg puta.

"Mi smo jedini protulijek za populiste ... politike trebamo prilagoditi izazovima, počevši s klimatskim promjenama - tu ne možemo ništa naučiti od zelenih. Između zelenih populista i suludih ideja koje niječu postojanje klimatskih promjena moramo naći srednji put kojim ćemo se boriti protiv klimatskih promjena ali i osiguravati radna mjesta i pobrinuti se za gospodarstvo", istaknuo je pred oko 2000 izaslanika koji su se okupili na skupu najvećeg europskog stranačkog bloka u zagrebačkoj Areni.

Dodao je kako su "Europljani zabrinuti zbog budućnosti planeta ali i zbog vlastite budućnosti, plaća i mirovina".

EPP se treba ozbiljno pozabaviti i temom obrane, jer "ako nećemo imati snažnu obrambenu uniju nećemo moći obraniti vrijednosti", rekao je, te istaknuo i temu brexita, koji će se dogoditi nakon što Hrvatska preuzme predsjedanje EU-om, 31. siječnja 2020.

"Kada britanska vlada odluči što želi moći ćemo ponovno izgraditi odnose s njom", kazao je.

Daul ponovno hvalio hrvatske čelnike, vjeruje u pobjedu Grabar-Kitarović

Ponovno pohvalivši hrvatska postignuća u vrijeme vlada HDZ-a, te "iskustvo i reputaciju koju imaju premijer Plenković i (predsjednica) Kolinda Grabar Kitarović", izrazio je i uvjerenost u njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima krajem ove i početkom sljedeće godine.

"Činjenica je da je HDZ postao sinonim uspjeha a Hrvatska treba biti predvodnik u regiji", kazao je.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Plenković, zahvalivši se Daulu na šest godina vodstva EPP-a, kazao je da je njegov "doprinos i ono što ostavlja iza sebe u EPP-u iznimno".

"Izgradili ste snažne čvrste temelje a mi ćemo na njima nastaviti graditi još snažniju europsku stranku", kazao je Plenković koji je svoj govor održao na hrvatskom, ali i na engleskom i francuskom.

Plenković i Daul zahvalili su i Jeanu-Claudeu Junckeru na svemu što je učinio na čelu Europske komisije koju Ursula von der Leyen preuzima 1. prosinca, rekavši da on zbog zdravstvenih problema nije mogao doći u Zagreb.

Joseph Daul također je dodijelio nagradu EPP-a aktualnom predsjedniku njemačkog Bundestaga Wolfgangu Schaubleu, kazavši da se "ova nagrada dodjeljuje značajnim pojedincima koji promiču vrijednosti EPP-a".

(Hina) xmaš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙