FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Farage kaže da se Brexit neće natjecati s konzervativcima premijera Johnsona za 317 mjesta

Autor: Branka Vojnović

LONDON, 11. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Čelnik stranke Brexit Nigel Farage rekao je u ponedjeljak  da se njegova stranka neće natjecati za 317 mjesta Konzervativne stranke na izborima 12. prosinca, no da će se natjecati za sva ostala mjesta, što je znakovit poticaj premijeru Borisu Johnsonu.

Farage je rekao da ne želi da prubrexitovske stranke pobijede na izborima, pa je povukao kandidate za mjesta koja su konzervativci osvojili na izborima 2017.

"Stranka Brexit neće se natjecati za 317 mjesta koja su konzervativci osvojili na prošlim izborima", rekao je Farage te dodao da je morao odlučiti preko noći.

Prije tjedan dana, obećao je predložiti čak 600 kandidata.

Farage je odigrao taj potez kao korak koji bi spriječio još jedan referendum EU-a te smanjio mogućnost da u parlamentu ni jedna stranka sama ne uspije imati većinu.

On je rekao da Johnson predlaže Brexit što zvuči poput opcije za koju je britanski narod glasao na referendumu o članstvu u EU prije tri godine.

"Međutim mi ćemo usredotočiti svoje napore za sva mjesta koja drži Laburistička stranka, koja je potpuno odbacila svoj manifest 2017., rekao je te dodao: "Također ćemo se boriti za zastupnička mjesta stranaka koje su za ostanak u EU".

Funta je skočila za više od pola centi u odnosu na američki dolar te je dosegla 1,2890 dolara dok je Farage govorio, a cijene obveznica britanske vlade su pale.

"Očito je dobro za Konzervativce uglavnom stoga da stranka Brexit  uglavnom prijeti glasovima Konzervativaca", rekla je Sara Hobolt, profesorica s Londonskog ekonomskog fakulteta koja se specijalizirala za izbore.

Farage, kako drži Hobolt,  šalje signal govoreći da Boris Johnson predstavlja većinu, odnosno glasače koji su se izjasnili za Brexit.

"Da sam ja Boris Johnson, bila bih vrlo zadovoljna time", ustvrdila je Hobolt.

(Hina) xbv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙