FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt SHARE - istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi

Autor: Davor Marković

ZAGREB, 4. studenoga 2019. (Hina) - Projekt SHARE - istraživanje o starenju, zdravlju i umirovljenju u Europi koje se provodi u državama Europske unije u svrhu poboljšanja kvalitete života starijih osoba te donošenja boljih politika i javnih usluga predstavljen je u ponedjeljak u Državnom arhivu.

Istraživanjem se prikupljaju podaci o zdravlju, umirovljenju, socioekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina te služi kao znanstvena podloga za jačanje analitičkih sposobnosti i donošenje boljih politika i javnih usluga.

Prvi val SHARE istraživanja proveden je 2004. u 11 zemalja i od tada se provodi svake dvije godine sa sve većim brojem zemalja sudionica. Do sada je istraživanje obuhvatilo 27 zemalja EU-a i Izrael, a Hrvatska se SHARE studiji priključila 2015. uz značajniju financijsku potporu Europske unije.

Projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda i traje do 2024., a partner projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, istaknuto je na predstavljanju.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović  rekao je kako istraživanje daje uvid u način i kvalitetu života osoba starijih od 50 godina što će pomoći u kreiranju socijalnih politika posebice u odnosu na stariju populaciju.

Za provedbu projekta SHARE osigurana su bespovratna sredstva od približno 10 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a Hrvatska se istraživanju priključila u 6. valu.

Hrvatsko i europsko stanovništvo je sve starije i izazove nepovoljnih demografskih kretanja moramo shvatiti ozbiljno kako bismo bili pripravni reagirati na vrijeme, ako želimo pridonijeti kvaliteti života starijih sugrađana, istaknuo je Aladrović.

Istraživanje je prikupilo podatke o oko 140.000 osoba starijih od 50 godina u 27 zemalja EU i Izraelu, rekao je Aladrović. 

Hrvatska ima jednu od najstarijih populacija u svijetu i suočava se s jednom od najsloženijih demografskih situacija  i podaci prikupljeni u istraživanjem bit će od ključne važnosti za formiranje novih politika koja se odnose na stariju populaciju. 

Dobivene podatke koristit ćemo za trasiranje politike mirovinskog, zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, rekao je Aladrović podsjetivši da će Vlada do kraja iduće godine uvesti nacionalnu mirovinu kao oblik socijalne zaštite usmjeren na smanjivanje siromaštva i podizanje kvalitete života starijih osoba.

Namijenjen je osobama koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih mirovinskih doprinosa.

Voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj Šime Smolić rekao je kako se istraživanjem, putem intervjua, prikupljaju podaci koje prije nismo imali, a svrha je pratit promjene koje se događaju u životima starije populacije.

Na taj način možemo pratiti kako se pojedine mjere i politike odražavaju na živote tih ljudi i modificirati ih na temelju stvarnih podataka, a ne nečijeg mišljenja ili neadekvatnim analizama, rekao je Smolić. Napomenuo je kako će se podaci prikupljati do lipnja iduće godine i očekuju da će imati  ukupno 6000 ispitanika.

Stručni suradnik na projektu SHARE u Hrvatskoj Ivan Čipin rekao je kako se istraživanje bavi pitanjem kako starenje stanovništva utječe na društvo.

(Hina) dm yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙