FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnova zgrada zaštićenih kulturnih dobara sporija od očekivane

Autor: Ivo Lučić

ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Obnova zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro odvija se sporije od planiranog jer je kod njih često nemoguće postići propisanu uštedu energije od 50 posto pa je potrebno uskladiti pristupe te odgovorno prići tom zadatku, naglašeno je na skupu kojeg je u srijedu organizirao Hrvatski savjet za zelenu gradnju.

Konferencija "Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra - Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti" okupila je interesne strane kako bi otvorila diskusiju o izazovima i predočila primjere dobre prakse te potencijalno ponudila određene zaključke i rješenja koja se kasnije mogu primijeniti i na tržištu.

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković kazao je da konferenciju vidi i kao pripremu za novo financijsko razdoblje kako bi se izbjegli problemi iz prethodnog razdoblja, u čemu će pomoći i smjernice Ministarstva kulture.

U tom razdoblju priprema dokumentacije je kasnila, bila neujednačena i pratili su je propusti  zbog kojih su se, primjerice, pojavili veliki vantroškovnički iznosi koje je trebalo pokriti.

Marijana Butković Golub iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kazala je da se radi o građevinama koje su veliki potrošači energije te da je njihova brzina obnove za sporija od predviđene.

Načelnica za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Mirna Sabljak da se radi o zgradama od najvećeg nacionalnog značaja, te da činjenica da su ostale zadnje u procesu energetske obnove može biti i dobra, jer je stečeno iskustvo koje će pomoći u ispravnom pristupu njihovoj obnovi.

Ove godine namijenjena su 123 milijuna kuna za 1413 programa obnove, dok je u Hrvatskom registru kulturnih dobara upisano 9457 jedinica na tri liste.

Iz fondova EU 2014-2020. odobreno je 45 projekata pripreme studijske i projektne dokumentacije za provedbu integriranih razvojnih programa za koje je osigurano 116 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Za provedbu programa obnove kulturne baštine za 19 projekata odobreno je 665 bespovratnih milijuna kuna.

(Hina) xiluc ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙